Hyppy tulevaan

Heinäkuu on vaihtunut elokuuksi, ja pikkukaupungin tytöstä on tullut tamperelainen! Kuluneen kahden viikon aikana olen ehtinyt asettua taloksi uuteen asuntoomme ja oppinut tuntemaan Tamperetta hieman paremmin kotikaupunkina. Ensimmäisille yliopistokursseille on jo ilmoittauduttu, joten yliopiston sivut opinto-oppaista NettiOpsuun ovat tulleet verrattain tutuiksi. Kalenteriin on buukattuna paljon fuksisyksyn menoa ja meinikiä, ja kyllä se uhkaavasti siltä näyttää, että alusta alkaen pääsee opiskelemaankin ihan kunnolla.

Huomenna alkaa tietotekniikkakurssi, jonka moni fuksi suorittaa jo ennen varsinaisten opiskelujen alkua. Linna-rakennusta lukuunottamatta en ole vieraillut yliopiston tiloissa, joten on jännä nähdä millaiseen laitokseen sitä onkaan tullut hakeuduttua. Huomenna selviää! Tuntuu, että koko kesä kului melkoisessa sumussa tulevia opintoja ajatellen ja odottaen, ja nyt kun opintojen alun hetki on käsillä, koko homma tuntuu ihan liian epätodelliselta. Huomenna on ehkä elämäni viimeistä kertaa se ensimmäinen koulupäivä, joten ei liene ihmekään että vatsani suorastaan kuhisee perhosia. Huomenna tapahtuu hyppy tuntemattomaan, uuteen elämänvaiheeseen.



Vastuu omista opinnoista on tullut heti kättelyssä selväksi, sillä lukujärjestyksen tekeminen ja oikeastaan koko opintojen suunnittelu jää pitkälti omalle vastuulle. Toki apua ja tukea saa aina halutessaan, mutta mielestäni kaikki opiskeluun liittyvät vastuu ja oma-aloitteisuus ovat vain ja ainoastaan hienoja juttuja. Saan lukea sivuaineena juuri sitä mitä haluan (voi kunpa osaisinkin päättää niistä kaikista vaihtoehdoista), ja oma lukujärjestykseni voi näyttää täysin erilaiselta kuin opiskelutoverilla. Voin monilla kursseilla valita haluanko osallistua luento-opetukseen paikanpäällä vai etänä tai kenties suorittaa koko kurssin kirjatenttinä. Vaikka lukiossa valinnanvapautta ja vastuutta olikin hieman enemmän peruskouluun verrattuna, olisin jo silloin halunnut päättää enemmän omista opinnoistani. Nyt minulla on siihen täydet mahdollisuudet tutkinto-ohjelmani edellyttämissä rajoissa.

Pyrin itse pitämään blogin aktiivisena opiskelujen aikanakin, mutta kysykää toki kaikesta mikä kiinnostaa ja mistä haluatte tietää lisää. Tulen kertomaan mielelläni kokemuksiani psykologian opiskelusta, yliopisto-opiskelusta ylipäätään, opiskelijaelämästä, Tampereesta, fuksivuodesta ja kaikesta siitä, mitä tämä uusi elämänvaihe tulee pitämään sisällään. Fuksisyksy, psykologian tutkinto-ohjelma, Tampereen yliopisto ja uudet opiskelukaverit — täältä tullaan! 

Kommentit

  1. Odotan innolla sitä, kun kerrot minkälaista se opiskelu siellä Tamperella on! Varmasti on oikein mukavaa :)! Opiskelu onkin sitten varsin erilasta siinä mielessä, että asiat pitää muistaa ja ymmärtää psykologin työ kannalta. Ei voi tehdä niin, että lukee hirveesti tenttiin ja sit kun on päässyt läpi, unohtaa kaiken. En tarkoita, että sinä näin todellakaan tekisit, mutta itse olen tehnyt esim. joissakin lukion pakollisissa kursseissa.

    Sulla varmaan alkaa sitten psykologian perusopinnot, eikös? Ehkä saatetaan joskus törmätä, sillä mä käyn aika usein siellä Tamperen yliopiston kirjastossa lainaamassa psykologiaan liittyviä mielenkiintoisia kirjoja.

    Ja voi, kuinka aika menee niin nopeasti - enää muutama kuukausi valintakoemateriaalien julkaisuun. Odotan sitä innolla :).

    Tsemppiä, onnea ja menestystä opiskeluun, tuleva psykologi! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, toki opiskeluun täytyy ottaa ihan erilainen asenne, kun niitä asioita tarvitsee tulevaisuudessa ihan käytännön työssä eikä niitä opiskella vain sen "pakon" vuoksi! Ekassa periodissa alkaa yksi psykan perusopintojen kurssi, muut kurssit ovatkin sitten lähinnä yksikön yhteisiä opintoja ja orientoivia opintoja. Mutta tästä nää lähtee mukavasti rullaamaan :) Ja niin, törmäilyyn on sitten suuret todennäköisyydet, sillä eiköhän sitä itsekin tule suurkulutettua kirjaston palveluita jahka opinnot lähtevät kunnolla käyntiin.

      Aika tosiaan kuluu ihan hurjaa kyytiä, vastahan mä harkitsin hakevani tänne ja nyt olen jo täällä!

      Poista
  2. Heipparallaa!

    Mites psykan opinnot on lähteny käyntiin? Onko ne psykan perusopinnot niitä kuuluisia "massaluentoja"? Niitähän voi opiskella kuka vaan.

    Sain tänään kuulla, että Joensuun psykan valintakoetiedot tulevat opintopolkuun todennäköisesti jo tässä kuussa! Aivan hullua, että näin aikaisin ne julkaistaan! En malta odottaa, miten koe muuttuu vuonna 2018.

    Tuohan valintakokeeseen liittyen: voinko kysyä, kuinka ison osan tehtävistä sait oikein? Noista pisterajoista ei oikein ole mitään hyötyä, sillä ne eivät ole niitä raaka pisteitä, vaan skaalattuja. Kiinnostaisi todella paljon, miten hyvin kokeen oikeasti tulee mennä, että pääsee sisään. Ei tietenkään mikään pakko ole kertoa :)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hyvin on lähtenyt käyntiin. Mun on tarkoitus kirjoitella vielä laajemmin kuluneiden päivien ja viikkojen kuulumisista, jahka jonain iltana saan aikaiseksi koota ajatuksia kasaan. Tällä viikolla ei startannut muita kursseja kuin yksikön yhteisiin opintoihin kuuluva luentokurssi ja sosiaalipsykan verkkokurssi (valinnainen). Ensi viikolla sitten mm. sitä kehityspsykaa.

      Mä en itseasiassa ole edes hankkinut käsiini tehtäväkohtaisia pisteitä, eli tiedän ainoastaan kokeen kokonaispisteet. Eikä mua juuri edes kiinnostakaan enää miten se koe noin yksityiskohtaisemmin meni :D Veikkaan, että ainoa tehtävä jonka sain ehkä täysin oikein, oli artikkelikysymykset. Mutta muissa tehtävissä oli varmasti lukuisia virheitä. Ehdin kuitenkin vastaamaan kaikkiin tehtäviin jotain, joten veikkaan että se sitten kompensoi virheiden määrää. Toinen vaihtoehto olisi ollut tehdä vähemmän tehtäviä huolellisemmin, mutta jotenkin hassusti päädyin tuohon ensimmäiseen.

      Hurjan aikaisin nuo valintakoevaatimukset kyllä julkaistaan, huh! Onpahan aikaa valmistautua. :) Tuleekohan muidenkin alojen tiedot näin ajoissa, vai onko psyka poikkeustapaus?

      Poista
  3. Enpä osaa oikein sanoa, onko psyka poikkeustapaus. Toivon vaan todella, että jos Joensuun psyka muuttuu, niin se tulisi yhteisvalintaan. Silloin voisin osallistua valmennuskurssille Tampereella.

    Ensi vuoteen mennessä yliopistojen pitäisi kuulemma luopua pitkää valmistautumista vaativista pääsykokeista. Olen kuullut, että esimerkiksi VAKAVA-koe tulee sisältämään paljon kokeessa jaettavaa aineostoa, ja koeaika pitenee. Psykan pääsykoehan on tunnetusti juuri tällainen pitkää valmistautumista vaativa artikkeleineen jne. Saapi nähdä, mitä he sitten keksivät ensi vuodelle. Voisin veikata, että koe tulee sisältämään enemmän tilastoa sekä koeaineistoa. Artikkeleiden painoarvo jäi tänäkin vuonna mitättömän pieneksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti