Näillä vinkeillä opiskelemaan psykologiaa!

Nyt kun pääsykoetiedot on julkaistu, on tietysti aika miettiä miten sitä psykologiaa sitten pääsee opiskelemaan. Jos olet löytänyt tiesi blogiini, nyt tai joskus aiemmin, voin veikata sinun olevan motivoitunut ja oikeasti innostunut alavalinnastasi! Se on tärkeää, sillä ilman motivaatiota tai innostusta pääsykokeeseen valmistautuminen olisi vain yksi pitkä ja kivinen tie.

Riippumatta taustoistasi tai tämänhetkisestä elämäntilanteestasi sisäänpääsy on täysin mahdollista eikä suinkaan mahdotonta, kuten joskus kuulee väitettävän. Haastavaa se toki on, mutta tavoitteellisella valmistautumisella pääsee jo pitkälle. Itse pääsin opiskelemaan alaa suoraan lukiosta, joten sekin on mahdollista! Tarjoankin nyt kymmenen varmaa ja kokemukseen perustuvaa vinkkiä, joilla pääsykokeisiin valmistautumisesi helpottuu ja joiden avulla olet ison askeleen lähempänä unelmiesi opiskelupaikkaa.

1. Konkretisoi tavoitteesi.

Kun tiedät itse mihin olet pyrkimässä ja mitä olet tekemässä, toimintasi helpottuu huomattavasti. Vaikka saatoit naurahtaa ja ajatella vain "No tietysti olen hakemassa opiskelemaan psykologiaa!", mieti tavoitettasi kuitenkin hieman pidemmälle: Miksi haet opiskelemaan psykologiaa? Miksi juuri psykologiaa? Mistä syyt hakemiseen kumpuavat? Suosittelen tähän tavoitelapun tekemistä, josta olen kirjoittanut tämän tekstin loppupuolella. Tavoitteiden kirjoittaminen ylös auttaa huomattavasti ylläpitämään motivaatiota ja unelmien merkitystä myös niinä vaikeampina hetkinä.

2. Mieti mitä tarvitaan, jotta pääset tavoitteeseesi.

Vaikka tieto pääsykoemateriaaleista on julkaistu jo ja olet jopa saattanut aloittaa opiskelun, uhraa vielä hetki ajastasi sen pohtimiselle, että miten pääset tavoitteeseesi. Käytännössä tämä tarkoittaa jonkinlaisen lukusuunnitelman tekoa. Voit miettiä suunnitelmaa kuukausi-, viikko-, päivä- tai jopa tuntitasolla, juuri niin kuin itse koet hyötyväsi siitä parhaiten. Itse suunnittelin lukemiseni etukäteen päivätasolla, eli mietin ennalta mitkä olivat kunkin päivän tavoitteeni lukemisen suhteen (ja samalla tuli siis mietittyä myös viikon ja kuukauden tavoitteet). Aamuisin saatoin vielä pohtia tarkemmin, miten päivän tavoitteeni täytän.

Mieti milloin opiskelet ja missä opiskelet. Jos tiedät jo etukäteen, ettei kotona lukeminen tule onnistumaan, käy testaamassa millaista opiskelu on esimerkiksi kirjastossa tai yliopiston tiloissa. Opiskeletko mieluiten yksin vai ryhmässä? Jotta tavoitteet voisivat täyttyä, oman tekemisen suojaaminen on keskeisessä asemassa.


3. Opiskele ahkerasti sinulle sopivin tekniikoin...

Vinkkejä opiskelutekniikoihin ja käytäntöön voit hakea esimerkiksi tästä tai tästä tekstistä. Muista, että HTT-kokeessa tilastomatematiikan osaaminen ja soveltaminen pelaa keskeistä roolia. Monilla opiskelupaikan saaminen jääkin usein kiinni juuri tilastomatematiikan osasta, joten varmista, että osaat itse. En tarkoita tällä sitä, etteikö epävarmuutta saisi tuntea tai etteikö yksikään tehtävä saisi tuntua vaikealta: menin itsekin kokeeseen, vaikka en ollut osannut laskea tai edes ymmärtänyt kaikkia lisämateriaalin tehtäviä! Älä kuitenkaan haksahda tuttuuden tunteeseen, joka saattaa syntyä, kun luet tilastokirjasta jotakin asiaa. Se, että asia tuntuu tutulta, saattaa aiheuttaa tunteen myös osaamisesta. Osaamista tulee kuitenkin testata esimerkiksi soveltamalla ja mieleen palauttamalla, ei lukemalla.

4. ...mutta älä vahingossakaan unohda levon, liikunnan ja terveellisen ruokavalion merkitystä.

Väsyneenä tai nälkäisenä oppimista ei vain yksinkertaisesti tapahdu. Älä siis edes yritä luistaa unesta tai syömisestä siinä toivossa, että ehtisit lukea enemmän! Vaikka luulin itse hallitsevani nämä asiat, myös minulle kävi hassusti ja lepopäivän merkitys muistutti tärkeydestään. Myös liikunta pitää mielen virkeänä ja toimii täydellisenä vastapainona istumiselle ja lukemiselle. Kävin itse ruokatauon yhteydessä pihalla lenkkeilemässä ja riehumassa koirani kanssa, jonka jälkeen lukemista jaksoi taas jatkaa uudella puhdilla.

5. Ole jatkuvasti ajan tasalla omasta oppimisestasi ja edistymisestäsi.

Metakognitiiviset taidot ovat mielestäni keskeisessä roolissa opiskelun onnistumisessa. Kun tiedät mitä olet oppinut ja ennen kaikkea mitä et ole vielä oppinut, pystyt suuntaamaan voimavarasi tärkeimpiin asioihin. Vietä siis itsesi kanssa säännöllisesti muutama metakognitio-kahvihetki, ja istu alas pohtimaan missä mennään.

6. Etsi vertaistukea.

Lue blogeja, liity Tilastotaiston FB-ryhmään, jaa fiiliksiä kavereillesi tai perheellesi... mitä vain, kunhan se toimii juuri sinulle! Pääsykoerumbassa yksin jääminen ei todellakaan kannata, joten pidä kiinni myös sosiaalisista suhteistasi ja anna itsesi huolettomin mielin viettää aikaa kavereiden kanssa.


7. Jätä lannistavat hakijatilastot tai keskustelufoorumit omaan arvoonsa.

Jos keskustelupalstojen lukeminen saa vain aikaan fiiliksen, että muut ovat sinua valovuoden edellä, on ratkaisu hyvin yksinkertainen: älä lue niitä. Hakijatilastoihinkaan ei kannata liiaksi takertua, sillä ne ovat vain tilastoja. Sinulla on yhtä suuret todennäköisyydet kuulua sisäänpääsevien joukkoon kuin kaikilla muillakin. Vain oma edistymisesi ratkaisee. Ajattele, ettet ole kilpailemassa muita vastaan, vaan tavoittelemassa unelmiesi opiskelupaikkaa — olet siis matkalla unelmiisi. 

8. Pidä yllä positiivista fiilistä, ja nauti ainutlaatuisesta matkastasi.

Voi olla, etä matkasi todella jää ensimmäiseksi ja viimeiseksi, joten nauti! Tai voi olla, että olet tehnyt matkaa jo aiemmin tai tulet tekemään sitä tämän jälkeenkin. Muista kuitenkin, että jokainen niistä on antanut ja tulee antamaan sinulle arvokkaita kokemuksia. Ja noh, onhan tilastomatikan ja psykajuttujen oppiminen nyt hurjan hauskaakin! Miksi siis tuhlaisit aikaasi stressaamiseen ja ahdistukseen, kun saat kuitenkin olla tekemisissä niiden asioiden kanssa, joista todella tykkäät?


9. Valmistaudu koetilanteeseen hyvin ennalta.

Koetilanteen tunteminen ja strategioiden ennalta miettiminen helpottaa kokeessa toimimista. Mihin menet istumaan koesalissa? Mistä aloitat kokeen tekemisen? Miten toimit, jos tehtävät tuntuvatkin vaikeilta (niin kuin todennäköisesti tuntuvat)? Tällaisia asioita ei tietysti vielä tarvitse miettiä, mutta kun koepäivä lähestyy, henkisen strategiavalmistautumisen merkitys kasvaa entistä suuremmaksi. Ennen koetta mieti kulkemaasi matkaa ja ole ylpeä siitä, kuten minäkin olin esimerkiksi tässä tai tässä tekstissä.

10. Muista lopulta kuitenkin se, ettei vinkkien noudattaminen ja kaikkensa antaminen aina välttämättä riitä.

Kyse on yleensä myös tähtien asennosta ja ripauksesta tuuria. On kuitenkin enemmän asioita joihin voit vaikuttaa kuin asioita joihin et voi vaikuttaa, joten kaikkensa antaminen toki kannattaa silti. Onneksesi mikään kerta ei jää viimeiseksi mahdollisuudeksesi onnistua.

Huh, siinäpä ne! Tiivistämällä koko homman kymmeneen vinkkiin kaiken saa kyllä kuulostamaan niin helpolta. Pääsykokeisiin opiskelu on oikesti kovaa työtä, mutta motivoituneena mielestäni varsin antoisaakin puuhaa. Vai olinko minä vain omituinen? :D En muuten millään pysty edes käsittämään, että siitä on jo vuosi, kun elin samanlaisia hetkiä teidän kanssanne: valintakoevaatimukset julkaistiin näihin aikoihin, ja taisin samalla pakertaa tilastomatikan kirjan tehtäviä. Ja nyt olen tässä, lukemassa paksuja tenttikirjoja ja sisällä yliopistossa. Whaaat!

Jos olet hakemassa psykalle 2018, ilmianna itsesi heti. Haluan elää juuri sun matkassasi mukana!

Kommentit

  1. Hei! Löysin hiljattain blogisi ja uskon, että jään seuraamaan - osaat kirjoittaa todella taitavasti ja blogista tulee varmasti olemaan apua pääsykokeita ajatellen! Hain itse myös viime keväänä, mutta välivuosihan tästä valitettavasti tuli. Motivaatio ja into psykologiaa ja yliopisto-opintoja kohtaan on kuitenkin vain kasvanut, ja ensi keväänä aion ehdottomasti hakea uudestaan.

    En tiedä oletko blogissasi maininnut tätä asiaa jo, mutta oliko Tampere sinulla ainoa hakukohde vai haitko myös muualle (psykologiaa tai jotain muuta)? Olisi kiinnostavaa lukea sinun pohdintojasi useaan eri pääsykokeeseen lukemisesta, mikäli sinulla kokemusta tai muuten vaan vinkkejä sattuu olemaan! :) Itselläni on edessä ainakin kahdet eri kokeet kun haen Jyväskylään ja Joensuuhun. Olen kuitenkin pyöritellyt mielessäni myös Tamperetta, joka kaupunkina houkuttelee todella, mutta kolmeen eri pääsykoemateriaaliin perehtyminen kuulostaa todella haastavalta, ellei jopa mahdottomalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, ja iso kiitos kommentistasi :) Hienoa kuulla, että välivuodesta huolimatta into psykologiaa kohtaan on vain kasvanut! Ehkä välivuoden voisi siis ajatella myös positiivisena juttuna, kun ehtii oikeasti varmistumaan alavalinnasta ja punnitsemaan kenties myös muita vaihtoehtoja. Suoraan lukiosta haettaessa kun ne päätökset joutuu tekemään melkoisen nopeasti.

      Tampere oli ainoa hakukohteeni. Toki lomakkeeseen piti laittaa myös jokin toinen kohde tukien saamisen kannalta, ja minulla se oli Jyväskylä. Mutta enpä sitten ikinä jaksanut lähteä sinne asti pääsykokeisiin, hah! En myöskään hakenut muihin yhteisvalinnassa olleisiin yliopistoihin, sillä minulle ainoa sopiva kaupunki sillä hetkellä oli Tampere, enkä halunnut ottaa riskiä Helsinkiin tai Turkuun pääsemisestä. Oli tavallaan hyvä juttu, että pystyin antamaan kaikkeni vain yhdelle hakukohteelle, vaikka varjopuolena siinä olikin ne pienenneet mahdollisuudet päästä sisään.

      Eikös ainakin Joensuuhun ja Jyväskylään ollut käytössä sama Karjalaisen tilastotieteen kirja? Se helpottaa jo paljon, kun osa materiaaleista on yhteisiä. Lisäksi koska Jyväskylän muut materiaalit julkaistaan vasta keväällä, olisi sinulla nyt hyvin aikaa ottaa se Joensuun kirja Ihmisen psykologinen kehitys haltuun, jos vain muuten elämäntilanne sen sallii. Kolmas hakukohde tuntuu jo melkoiselta urakalta, ja minulle itselleni tulisi tunne, että en pystyisi panostamaan mihinkään kunnolla vaan jokaiseen vain vähän, jolloin sisäänpääsyn mahdollisuudet tietysti heikkenevät. Toisaalta jos kaikesta huolimatta haluaisi hakea kaikkiin, lukisin ehkä itse ensisijaisesti HTT-valinnan tilastomatikan kirjan ja opettelisin laskut perusteellisesti, sillä niillä tiedoilla kuitenkin luultavasti pärjäisi myös Jyväskylän ja Joensuun tilastomatikan monivalinnoissa. Toki pitäisi tarkastaa, onko siinä Karjalaisen kirjassa jotakin, mitä Holopulkista ei löydy. Ja sitten lukisin Joensuun pääsykoekirjan nyt, ja Jyväskylän ja Tampereen artikkelit keväällä. Jyväskylän artikkelit taidetaan julkaista noin 2vko ennen yhteisvalinnan artikkeleita, ja ainakin viime vuonna niistä taisi löytyä pari samaakin artikkelia! Olettaen siis, että tänäkin vuonna nuo mystiset "materiaalit" ovat artikkeleita.

      Melkoiseltahan tuo tosin kuulostaa, joten ihan oman jaksamisen kannalta voisin suositella valinnan tekemistä Joensuun ja Jyväskylän tai yhteisvalintayliopistojen välillä. Mielestäni on hieman harmillistakin, että hakijat todella laitetaan tuollaisen valinnan eteen. Ymmärrän kyllä sen, että tilastomatikka on kokeissa painottuneena eri tavalla (mikä on ihan hyvä juttu joidenkin hakijoiden kannalta), mutta en näe paljoakaan muita syitä sille, miksei kaikki yliopistot kuitenkaan voisi käyttää yhteistä koetta. Päätös hakea Jyväskylään tai Joensuuhun kun kuitenkin rajaa melkeinpä automaattisesti pois kolme (+1) hyvää yliopistoa, joissa alaa voisi opiskella.

      Poista
    2. Jep, Jyväskylään ja Joensuuhun on sama tilastokirja, mikä on kyllä siinä mielessä helpotus! Ihmisen psykologinen kehitys -kirjaa olenkin aloittanut jo lukemaan.

      Tuo minua juuri huolestuttaakin, että pilaanko mahdollisuuteni päästä mihinkään, jos panostus pitää jakaa kolmen eri kokeen välillä. Toisaalta taas pelottavalta tuntuu ajatus hakea vain esimerkiksi Jyväskylään (joka on ehdoton ykkösvalintani), koska jos sinne ei sitten tärppääkään niin ei ole mitään plan b:tä. Olisihan se mahdollista hakea myös esimerkiksi Jyväskylään ja Tampereelle ja tiputtaa Joensuu pois, mutta Joensuun koe on kuitenkin yhteisvalintakoetta helpompi ja siksi houkutteleva, koska toista välivuotta en haluaisi pitää. Vaikeita päätöksiä!

      Mutta kiitos vastauksesta! :) Kuulostaa fiksulta, että keskittyisi aluksi tuohon Holopulkkiin siltä varalta että Tampereelle päättääkin hakea. Täytyy vaan ehkä ostaa kyseinen opus ihan omaksi, on melko pitkät varausjonot nimittäin kirjastoissa...

      Poista
    3. Oletko miettinyt opintojen käymistä avoimessa yliopistossa (tai kenties käynyt niitä jo)? Jos mahdollisen välivuoden haluaa käyttää alan parissa puuhaillen, perus- ja aineopintoja voi hyvin suorittaa avoimenkin kautta ja näin jouduttaa valmistumista sitten, kun sisään pääsee.

      Mutta tietysti nyt toivotaan sun osalta, että paikka Jyväskylään (tai muihin yliopistoihin) aukenisi! Ainakin kuulostat todella motivoituneelta, ja kerta lukeminenkin on jo aloitettu ja edellisvuodelta löytyy hakukokemusta, sulla on varmasti erittäin hyvät tsäänssit sisäänpääsyyn :) Kävinkin viime viikonloppuna Jyväskylässä SPOLskis-fuksitapahtuman yhteydessä, ja kampus vaikutti todella kivalta ja stimppalaiset hurjan mukavilta ihmisiltä!

      Poista
    4. Olen suorittanut ennen ensimmäistä hakukertaa hiukan psykologian opintoja avoimessa sillä mielellä että saisi hieman tuntumaa yliopisto-opiskeluunn. Nyt syksyllä suoritin tilastotieteen kurssin, jotta muistuisi taas keväältä mieleen kaikki tilaston asiat. Minua ei kuitenkaan hirveästi kiinnosta suorittaa etenkään psykan opistoja "etukäteen" avoimessa pääsykokeisiin lukemisen ohella, vaan haluan omistaa niille kaiken aikani sitten kun sisään pääsen. :D

      Kiitos paljon, toivon tosiaan itsekin että ensi vuonna olisin yksi niistä onnekkaista ketkä pääsevät pukemaan päällensä pirtsakankeltaiset (tai muun väriset) haalarit!

      Poista
    5. Hei!

      Itsekin olen hakemassa tuonne Jyväskylään sekä Joensuuhun. Ajattelin, että ehkä voisin hakea myös yhteisvalintaan, lähinnä Tamperelle. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että niin kuin Tiia jo sanoikin, kolmeen pääsykokeeseen lukeminen kuulostaa erittäin uuvuttavalta ja lähes mahdottomalta.

      Jyväskylässä ja etenkin Joensuussa korostuu nippelitiedon osaaminen. Kokeessa saattaa olla hyvin tarkkoja kysymyksiä. Sen sijaan yhteisvalinnassa painottuu ehdottomasti vahva tilastollinen osaaminen. Jos tilastotiede sujuu, suosittelen yhteisvalintaa. Olet siis jo aloittanut Ihmisen psykologinen kehitys -kirjan lukemisen. Siinä tapauksessa suosittelen Joensuuta ja Jyväskylää. Minulla on tavoitteena hallita tuo Joensuun psykan kirja ennen Jyväskylän artikkeleiden hallitsemista.

      Meillä on Whatsapissa ryhmä yhden kaverini kanssa, joka hakee myös Joensuuhun. Teemme toisillemme harjoitusmonivalintakokeita. Haluaisitko tulla mukaan :) ?

      Poista
    6. No moi!

      Kyllähän se kieltämättä melko mahdottomalta kuulostaa. Pohdiskelin itse asiaa eilen melko pitkään punniten eri vaihtoehtoja, ja päätin nyt kuitenkin ns. varmuuden vuoksi laittaa tilaukseen tuon Holopulkin tilastokirjan ja panostaa todella myös tilaston laskujen osaamiseen. Toivottavasti en nyt ammu itseäni jalkaan tämän jutun kanssa, mutta toisaalta Tampereelle hakeminen tuntuu jotenkin "oikealta" myös. :D

      Whatsapp-ryhmä kuulostaa kivalta! Itse en tosin ole tuossa Joensuun kirjassa vielä niin pitkällä että harjoituskoe olisi kovin ajankohtainen, mutta muuten keskusteluseura kyllä kelpaisi jos uuden tyypin sinne suostutte ottamaan! :)

      Poista
    7. Lähetä vaikka puhelinnumerosi rikupakarinen6@gmail.com -osoitteeseen, niin lisään sinut.

      Mekin olemme vasta lukemisen alkuvaiheessa :)

      Poista
    8. Jee, vertaistuki kunniaan!!

      Ja sinulle anonyymi, tuosta Holopulkin lukemisesta ja myös laskujen opettelemisesta tuskin haittaakaan on, vaikka et lopulta edes päätyisi hakemaan Tampereelle. Mutta toisaalta, täällä on kyllä melko kivaa opiskella ja onhan manse kaupunkina aika mahtava... ;)

      Poista
  2. Täällä yksi psykalle hakeva! Haen ensimmäistä kertaa HTT-valinnassa :) En ole vielä tehnyt päätöksiä mihin yliopistoon haen ykkösenä, koska kaikki kaupungit tuntuvat kuitenkin niin kivoilta ja hyviltä vaihtoehdoilta...

    Mutta nämä vinkit tuli kyllä tarpeeseen! Esimerkiksi noitten metakognitiohetkien pitäminen vaikuttaa toimivalta idealta, kokeiluun menee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, tsemppiä pääsykoeurakointiin!

      Yliopistojen välillä on hieman eroja kurssitarjonnassa ja yleisissä käytännöissä, joten esimerkiksi opinto-oppaisiin ja opetusohjelmiin voi olla järkevää tutustua etukäteen, jos valinnan tekeminen muutoin tuntuu hankalalta. Toisaalta taas ensisijaisuudesta ei saa pisteitä, eli sen puolesta hakujärjestyksellä ei ole väliä. Kaikki yhteisvalinnan yliopistot ovat hyviä, ja kaikista valmistuu yhtä päteviä psykologeja! Kannattaa siis toki hakea kaikkiin kolmeen yliopistoon, kerta yhdellä kokeella niin voi tehdä.

      Poista
  3. Luin sun blogia jo silloin kun itse hait, ja musta on jotenkin ihanaa miten saat koko tämän blogin huokumaan motivaatiota!:D Omakin motivaatio nousee paljon näitä tekstejä selatessa. Tästäkin tuli monia hyviä vinkkejä! Oon siis nyt abi ja ajattelin hakea yhteishaussa psykalle hki-tre-tku-valinnassa. Olisiko sulla vielä tarkemmin jotain vinkkejä abivuonna hakemiseen tai ootko jossain jo kirjottanut siitä? Kiitos jo etukäteen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olen onnistunut levittämään motivaatiota! Mielestäni juuri motivaatio on kaiken alku ja juuri, jos haluaa onnistua jossain tekemisessään.

      En ole tainnut kirjoittaa varsinaisesti abivuonna hakemisesta, muutoin kuin ohimennen esimerkiksi noissa Matkani psykologian opiskelijaksi -postauksissa. Ensinnäkin pääsykokeisiin panostamisen mahdollisuus riippuu paljolti siitä, millainen oma abivuosi on esimerkiksi kurssien kannalta ja millä intensiteetillä haluaa/täytyy keskittyä kirjoituksiin. Suosittelenkin ensisijaisesti antamaan suuremman huomion yo-kirjoitusten loppuun saattamiselle, sillä tulevaisuudessa sisäänpääsy voi olla yhä enenevässä määrin kiinni ylioppilastutkinnon arvosanoista. Esimerkiksi itsekin pääsin sisään yhteispistekiintiössä, pelkillä koepisteillä olisin jäänyt pisteen päähän sisäänpääsyrajasta!

      Jos sitten aikaa ja jaksamista riittää yo-urakoinnin jälkeen tai rinnalla, voi toki pääsykokeisiin valmistautumiselle antaa kaikkensa! On kuitenkin muistettava, että on täysin ymmärrettävää olla väsynyt abivuoden rutistuksen jälkeen.

      Miksi sitten itse pystyin jo abivuonna keskittymään pääsykokeisiin niin paljon? Noh, ensinnäkään minulla ei ollut käytännössä ollenkaan kursseja abivuonna. Kevään kirjoituksissa kirjoitin ainoastaan äikän ja lyhyen matikan, joihin en tarvinnut valmistautumista viikkoa enempää (muut aineet kirjoitin abivuoden syksyllä ja 2. vuoden keväällä). Tässäkin tulee eteen se omien resurssien, kykyjen ja rajoitusten tuntemisen tärkeys, eli omassa tapauksessani tiesin, ettei kevään kirjoituksiin kuluisi paljoa voimavarojani -> tiesin voivani hakea tosissani opiskelemaan.

      Ei tässä nyt varsinaisia vinkkejä tainnut tulla, mutta toivottavasti edes jotain ajatuksia pohdittavaksi! Kannattaa kuitenkin joka tapauksessa käydä tsekkaamassa pääsykokeet, riipumatta lukemisen määrästä. :)

      Poista
    2. Joo tosiaan paljon pohdittavaa! Haluun kyllä panostaa kirjotuksiin kunnolla, just sen takia et jos en nyt pääsekkään niin ensivuonna hakumenetelmät voi muuttua taas ja kirjotusten painotus voi olla suurempi. Mut on myös lohduttava tieto että suoraan lukiosta pääseminen on ihan oikeesti mahdollista. Ainakaan en aio jättää yrittämättä!

      Kiitos paljon vielä:)

      Poista
  4. Suuri kiitos Tiia blogistasi! Et arvaakaan miten iloinen olin löydettyäni tänne aikoinaan, sillä jo pelkästään täältä blogista saamani vertaistuki ja sinun pohdintasi ovat vaikuttaneet päätöksiini ja ajatuksiini paljon! Nyt vasta tosin rohkenen kommentoimaan ensimmäisen kerran. Itselleni tämä on toinen hakukerta, ammatti kylläkin löytyy jo suoritetun kaksoistutkinnon myötä. Mutta kyllä psykologia silti on se, mihin sydän vetää...

    Mielestäni on mahtavaa miten jaksat tsempata ja tukea hakijoita, silloin kun itse hait ja nytkin. Tällaisia blogeja ja kirjoittajia saisi olla lisää. Opiskeluintoa sinulle ja hyvää talven odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi, kylläpä piristi päivää tuollainen kommentti. Kiitos! Kirjoittaminen on kivaa juuri siksi, että saan kokea tekeväni tärkeää "työtä" muiden tsemppaamisessa ja unelmien tukemisessa. Hienoa kuulla myös se, että olet löytänyt psykasta intohimosi (aivan kuten minäkin). Sitä kohti siis, kovaa ja korkealta!

      Poista
  5. Aivan ihana tää sun blogi! Mä oon kans ens keväänä hakemassa psykalle, helsinkiin tai tampereelle. En oo vielä osannu päättää kumpaan lopulta haluan :D

    Osaatko sanoa onko tampereella mahdollista suorittaa myös psykan pedagogisia opintoja? Opintopolussa helsingin yliopiston sivulla lukee että voi sivussa suorittaa mutta tampereen sivulla ei mainita mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, ja kiitos kommentistasi! Tampere on kyllä kiva, mutta niin on varmasti Helsinkikin. Jos muutoin on mahdollista niin hae ihmeessä molempiin!

      Tampereellakin voi opiskella opettajan pedagogiset valinnaisina opintoina. Siihen taisi olla joku oma hakusysteeminsä, josta en osaa tarkemmin kertoa, eli homma ei (kai) toimi täysin samalla tavalla kuin muiden valinnaisten opintojen kanssa. Mutta varmasti psykalaisista löytyy myös kokemusta omaavia, joilta voi kysellä sitten kun asia on ajankohtainen :D Kannattaa tsekata esim. tästä https://www10.uta.fi/opas/opintoKokonaisuus.htm?rid=14294&uiLang=fi&lang=fi&lvv=2017 Jos linkki ei toimi, niin seikkaile opinto-oppaassa kasvatustieteiden tiedekunnan kohdalle (EDU) ja sieltä opettajan pedagogisiin.

      Käytännössä noiden pedagogisten opintojen opiskelu tarkoittaa opiskeluajan pitenemistä hiukan (n. kuuteen vuoteen), sillä niiden laajuus on niin suuri (60 op). Siihen kannattaa siis varautua jo ennalta, jos pedagogiset opinnot kiinnostavat.

      Tsempit pääsykoematkalle!

      Poista

Lähetä kommentti