Kevättä ja koejännitystä rinnassa

Selailin huvikseni blogin tilastoja, ja hämmästyin: täällähän käy viikottain ihan satoja kävijöitä! Eipä mennyt aikaakaan kun tajusin, että toden totta, psykan yo-kokeet lähestyvät kovaa vauhtia ja pääsykokeisiinkin on enää pari hassua kuukautta. Joko jännittää, vai jännittääkö edes? Tuntuu, että jos jälleen kirjoittaisin jotain kokeisiinvalmistautumistekstejä tai tsemppipostauksia, toistaisin vain itseäni. Blogin arkistoista löytyy kuitenkin niin paljon sekä yo-kokeita että pääsykokeita käsitteleviä tekstejä, että uskon motivoituneen kirjoittajan tai opiskelemaan hakijan kyllä löytävän ne ja osaavan ammentavan niistä tietoa ihan itsekin.

Minua harmittaa ihan valtavasti, ja olen tosi pahoillani – ennen kaikkea itselleni, mutta toki myös kaikille lukijoille – etten ole onnistunut pitämään blogissa yllä sellaista aktiivisuutta, kuin joskus aikoinani toivoin ja suunnittelin. Täytyy kuitenkin suoraan todeta, ettei se opiskelu vaan yksinkertaisesti ole niin kovin mediaseksikästä, että siitä saisi ammennettua tekstin jos toisenkin aiheita. Tai no, ainakaan minun opiskelijaelämässäni ei tapahdu paljoakaan mitään kiinnostavaa.



Olen yrittänyt miettiä ja muistella, mitä kaikkea halusin silloin abivuonna tietää psykologian opiskelusta. Vaikka noista ajoista on vain reilu vuosi, sitä silti kummasti unohtaa kaiken silloin mietityttäneen. Nyt, kun lähestulkoon kaikki yliopisto-opiskelussa ja psykologiassa opiskelualana on selvää, on enää vaikea kuvitella mitä siitä haluaisi tietää etukäteen. Tyypillisen opiskelupäivän? Läsnäolopakollisuuden määrän? Opiskelujen vaatiman työmäärän? Sen, miten ihmeessä paksut englanninkieliset opukset voi handlata? Tenttien vaikeusasteen? Tai kenties opiskelijaruuan hinnan? Kertokaa!

Tällä hetkellä menossa on persopsykan ja tutkimusmenetelmien kurssit. Persossa on tullut lueskeltua, kas kummaa, ihan niitä lukiostakin tuttuja persoonallisuusteorioita! Perusopinnot eivät tosiaan sisällöllisesti eroa paljoakaan lukion kursseista. Toki aiheissa sukelletaan syvemmin sinne psykologia-tieteen ja ammattikäytännön syövereihin, mutta Eriksonit, Piaget ja Freudit ne vain näissäkin opinnoissa pyörivät mukana. Talven aikana olen saanut kivasti suoritettua "kaikkea turhaa" pois alta, ja noista kandivaiheen ns. ylimääräisistä opinnoista kakkosvuodelle minulle jää käytäväksi ainoastaan ruotsi ja joitakin puheviestintäkursseja. Ja toki ne valinnaiset opinnot, kun niitä olen tässä fuksivuonna käynyt melkoisen laiskasti.

Eipä mulla muuta. Ajattelin vain ilmoittaa olemassaolostani ja siitä, että täällä kyllä edelleen saa toivoa tekstejä tai kysyä mistä tahansa maan ja taivaan väliltä. Tai avautua, jos kokeet ahdistavat. Tai hehkuttaa, jos tuntuu että lukeminen sujuu ihan erityisen hyvin! :)

Kommentit

  1. Heippa taas!

    Minulla olisi sellainen kysymys, että onko esimerkiski se tavoite opintopistemäärä (60) vaikea saada kasaan lukuvuonna? Eihän se ole mikään kriteeri tai vaatimus, mutta useimmat kuulemmat tavoittelevat, että saisivat kasaan sen 50-60 noppaa per lukuvuosi.

    Oma pääsykoelukuni sujuu aika tavalliseen tahtiin, Joensuun kirjoja lukien. Muutama viikko vielä, niin julkaistaan Jyväsjylän artikkelit! Sitä minä eniten nyt odotan. Kliseiseltä se kuulostaa, mutta aika on mennyt aivan hurjan nopeasti! Minäkin muistan hyvin viimevuotiset kevään postauksesi ja pääsykoerumban. Nyt enää reilu pari kuukautta ja pääsykoe taas häämöttää! Hullua! Tänä keväänä panostukseni pääsykokeeseen on aivan eri luokkaa kuin viime keväänä, jolloin minulla ei ollut harmainta aavistustakaan, millainen Joensuun koe käytännössä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla kuulumisiasi! :) Pääsykoekokemus tosiaan varmana helpottaa hommaa, kun tietää millaista osaamista kokeessa vaaditaan.

      Mulla taitaa tulla ekana vuonna 72 tai 77 noppaa :D Enkä tosiaankaan ole edes opiskellut mitenkään erityisen ahkerasti (hävettävän laiskasti jopa...). Eli ainakin ekan vuoden kokemuksella tuon tavoitemäärän pitäisi täyttyä melko helposti, ellei nyt ihan lomailuksi pistä tai hurahda työnteon maailmaan opintojen ohella. Olen siis tässä ekana vuonna käynyt tavoitetahtia nopeammin noita yleisiä opintoja sun muita, jotta voin sitten seuraavina vuosina panostaa enemmän itse psykan opintoihin (ja sivuaineisiin). Opinnot/kurssit kuitenkin vaikeutuvat koko ajan, joten opiskelukin vaatii sitten enemmän panostusta.

      Poista
  2. Hei!
    Löysin blogisi kun etsin pääsykoelukemisurakkaan motivaatiota ja vinkkejä ja postauksistasi on ollut kyllä suuri apu! Olen saanut paljon ihan käytännön vinkkejä, mutta myös mahtavaa intoa ja tsemppiä. Kiitos siitä!

    Olen hakemassa ensimmäistä kertaa Joensuuhun psykalle ja kiinnostaisikin tietää viime vuoden kokeissa käyneiltä, millaisia Joensuun monivalintakysymykset ovat olleet?
    Onko kysymyksissä ollut laajempaa ymmärrystä vaativia kysymyksiä vai enemmän nippelitietoa ja kompakysymyksiä? Tilaston osalta kiinnostaisi tietää onko laskemista kokeessa ollut kuinka paljon?
    Joensuun kokeessahan ilmeisesti väärästä vastauksesta saa miinuspisteen. Tämä vähän hirvittää, että miten taktikoida jos vastaus ei tunnu täysin varmalta. Monen pisteen menetykseen kun ei ole varaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, ja kiva kuulla että blogista on ollut apua! Isot tsempit pääsykoekevääseen!!

      Riku (yllä) varmaan osaisi vastata hyvin noihin Joensuun koetta koskeviin kysymyksiin. Toivotaan, että hän (tai joku muu) huomaa kommenttisi täältä!

      Nuo miinuspisteet ovat tosiaan varsin kinkkisiä. Itse luultavasti jättäisin "strategisesti vastaamatta", ellen olisi vastauksesta varma tai ellei minulla olisi edes jotakin aavistusta siitä. 0 pistettä on kuitenkin parempi kuin yhden pisteen vähennys kokonaissaldosta. Toisaalta kokeessa iso osa kysymyksistä voi tuntua hiukan epävarmoilta, mutta tietenkään kaikkiin ei voi jättää vastaamatta myöskään. Vastausstrategiaa voi hiukan miettiä etukäteen pohtimalla sitä, mikä on se kynnys minkä verran epävarmuutta sietää (eli uskaltaa vastata kuin jättää vastaamatta).

      Poista
    2. Tämä siis olettaen, että vastaamatta jättämisestä ei menetä pisteitä. :D

      Poista
    3. Hei!

      Ihanaa nähdä muitakin Joensuun psykalle hakevia! Joensuun kokeessa on useina vuosina kysytty paljon samanlaisia kysymyksiä vuodesta toiseen. Psykologian osalta kokessa kysytään sekä aika yleisluontoisia kysymyksiä esim. Piaget'n teorista sekä erittäin yksityiskohtaisia kysymyksiä. Viime keväänä kysyttiin esimerkiksi yhden kirjassa esiintyvän taulukon yhtä pientä viivaa. Kaaviossa oli siis runsaasti eri viivoja, jotka edustivat eri asioita ja kokeessa sitten piti muistaa ulkoa yksi niistä. Itse en todellakaan opetellut niitä, nyt olen.

      Tilaston osalta kokeessa ei ole ollut laskuja juuri yhtään. Viime keväänä kokeessa ei ollut laskun laskua! Myöskään SPSS-syötteiden tulkitsemista ei ole ollut. Kaavoja ja käsitteitä on aina kysytty ja niissä tulee olla tarkka. Kaavat siis kannattaa opetella kaikki ulkoa, vaikka se saatta olla tylsää. Sitten kun osaa ne, saa helpot pisteet niistä, mikäli kaavoja kysytään.

      Ja kyllä, Joensuun kokeessa väärästä vastauksesta pamahtaa -1 piste. Itse sain monivalinnoista viime keväänä yli 40 oikein 50:stä, mutta väärät vastaukset rokottivat paljon ja monivalintapisteeni jäivät 36:een pisteeseen. Tänä keväänä jätän puhtaasti vain tyhjäksi, jos en oikeasti tiedä kysymystä. Miinuspisteet ovat erittäin raadollista ja helposti vetävät pisteet alaspäin, vaikka koe olisikin menny ihan hyvin. Minäkin olisin nyt Joensuuussa, jos olisin vain uskaltanut jättää ne kohdat tyhjiksi.

      Tänä vuonna koe on siinä mielessä hieman erilainen, että esseetä ei enää ole, mutta kokeen maksimipistemäärä on sama Opintopolun mukaan. Ehkä he ovat lisänneet monivalintojen määrää, jotta koe pystyy erottelemaan sadat hakijat.

      Tsemppiä hirveesti kokeeseen! Eihän siihen ole enää kuin vajaa 3 kuukautta.

      Poista
  3. Kiitos Riku tosi hyvistä vinkeistä! Tuo on varmasti ihan totta, että pitää vain rohkeasti jättää sitten ne epävarmat kysymykset tyhjäksi. Turha riskeerata miinuspisteitä.

    Kävin viime vuonna Jyväskylän kokeessa ja jonkinlaisen idean sain siitä, miten noita tilastotieteen kysymyksiä monivalinnoissa käsitellään. Jyväskylässä tosin oli vähän laskemista ja sitten tilastosyötteiden tulkintaa, joten jännä nähdä millaiseksi Joensuun koe tänä vuonna muodostuu. Tuo Karjalaisen kirja onneksi on aika helposti ymmärrettävä, mutta täytyy nyt paneutua opettelemaan kaikki kaavat ulkoa. Laskemiseen en ole vielä panostanut vaan yrittänyt enemmänkin keksittyä tilaston teoriaan.

    Tällä hetkellä lähinnä tuskailen tuon Ihmisen psykologinen kehitys-kirjan kanssa. On kyllä ympätty niin täyteen kaikkea pikkutietoa, että hommaa tässä vielä on hurjasti yrittää saada kaikki päähän. Hidasta on, mutta toivottavasti kaikki vielä jäsentyy jokseenkin ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi.

    Välillä on kyllä oma usko koetuksella, etenkin kun käyn samalla töissä eli lukuaikaa on noin puolet viikosta. Loppukeväästä sitten onneksi on aikaa enemmän.

    Rikun projekti kyllä kuulostaa tosi hyvältä, varmasti on Joensuun paikka aikalailla hanskassa! Haetko siis muualle kuin Joensuuhun ja Jyväskylään tänä vuonna? Kumpi kaupunki sinulle on ensisijainen jos molemmista paikka aukeaa?

    VastaaPoista
  4. Haen vain Joensuuhun ja Jyväskylään. Niissä on jo tarpeeksi tekemistä! Kohta artikkelit Jyväskylään julkaistaan, niin aloitan sitten täyspäiväisesti niitä pänttäämään.

    Laitan aika todennäköisesti Joensuun ykkösvaihtoehdoksi, sillä sivuaineet Joensuussa kiinnostavat enemmän kuin Jyväskylässä, kuten oikeuspsykologia.

    Juu tuo Ihmisen psykologinen kehitys -kirja on aikamoinen kehityspsykologinen raamattu! Paljon tietoa, tutkimusta ja tutkijoita. Erityisesti lopussa on kehityspsykan historiasta ja nimiä vaan vilisee silmissä!

    En itsekään hirveästi ole laskenut tilastolaskuja. Joensuussa ei tarvitse esim. osata laskea Pearsonin korrelaatiokerrointa tai regressiokertoimia käsin. Riittää kun ymmärtää, mistä on kyse. Sen sijaan olen tehnyt tähän mennessä yli 500 harjoitusmonivalintakysymustä sekä tilastosta että psykasta. Niitä treenaan lähes päivittäin!

    Saako kysyä, minkälaiset lähtöpisteet teillä on? Itse saan suunnilleen 64-67 riippuen siitä, pystynkö korottamaan äikän nyt kevään yo-kokeissa :)

    VastaaPoista
  5. Minua kanssa Joensuu kiinnostaa juuri noiden psykologian erikoisalojen vuoksi. Ja itse haen maisterihaussa, jota ei ole tietääkseni kuin Joensuussa ja Helsingissä.
    Hieman hirvittää kyllä maisterihaun kova sisäänpääsyn pisteraja. Viime vuonna näytti olevan 52 pistettä eli siinä ei virheille jää varaa. Toki hakijoita on vähemmän mutta tiukka on raja ollut viime vuonna.

    Tässä olen just miettinytkin paljon tätä pääsykoeprojektin henkistä puolta eli miten pitää oma usko vahvana vaikka tietää että kilpailu paikoista on kova. Motivaatiosta ei onneksi ole pulaa, mutta se usko omaan osaamiseen ja opiskelutapaan on välillä kyllä kovalla koetuksella. Pitkä prosessi kun on kyseessä.

    Tuo monivalintojen harjoittelu on varmasti tosi hyödyllistä. Missä olet noita harjoittelukokeita tehnyt? Mitä muita opiskelukeinoja olet kokenut hyödylliseksi tuon raamatun taltuttamisessa? Kaikki vinkit otan kyllä ilolla vastaan. :)

    VastaaPoista
  6. Olen itse iPadilla tehnyt niitä. Ne ovat siis ihan itse tehtyjä! Ostin kyllä Psykalle.fi:ltä kolme koetta, joista kaksi olen tehnyt. En todellakaan suosittele niiden ostamista. Kysymykset eivät ollenkaa muistuta pääsykoetta ja suurin osa kysymyksistä on vain tutkijoiden nimiä, vaikka esim. oikeassa kokeessa ei viime keväänä kysytty yhtään nimeä. Harmittaa, kun laitoin rahat tuollaiseen.

    Juu onhan se totta, että maisterihaussa on aikamoiset pisterajat. Eikös maisterihaussa ole vain koekiintiö eli yo-pisteillä ei ole mitään merkitystä? Usein essee on todella paljon vaikuttanut pisterajoihin. Esim. viime keväänä oli 10 pistettä alhaisemmat rajat yhteispistekiintiössä kuin v. 2016, sillä essee oli aika haastava. Jännittää nähdä, miten essee poistuminen vaikuttaa.

    Kaikista paras keino on mun mielestä yksinkertaisesti kertaaminen ja asioiden läpikäyminen uudelleen ja uudelleen. Koe on psykan osalta vain muistikoe. Tilasto vaatii enemmän ymmärtämistä ja soveltamista, vaikka kyllä tietenkin kaavat olisi hyvä hallita.

    Tavoitteenani on saada tilasto-osuudesta täydet pisteet ja sitten mahdolliset tyhjät kohdat jätän psykan osuuteen, mikäli en tiedä jotain vastausta. En aio arvava yhtään kysymystä. Toivottavasti se riittää! Skeemake ei muuten järjestä tänä keväänä valmennuskursseja, joten valmennuskurssin käyneitä on varmaan aika vähän. Muistaakseni Valmennuskeskus taisi yhden kurssin pitää Joensuuhun.

    Tule tänne päivittelemään myöhemminkin, miten luku sujuu ja lopulta se, miten koe meni :)


    VastaaPoista
  7. Kuulostaa tosi hyvältä tuo omien kysymysten tekeminen, täytyy pistää itsekin tuo korvan taakse. Pelkkä lukeminen kun ei auta vaan on pakko tuota tietomäärää jotenkin käsitellä ja prosessoida.

    On tosiaan jännä tilanne nyt kun tuo koe on kaikille ihan uusi eikä tavallaan voi viime vuoden koetta tulevaan verrata koska esseekysymys puuttuu. Eipä se auta, hommia teettää jokatapauksessa. :)

    Tulen käymään täällä kyllä lukemassa Tiian postauksia ja ilmoittelen kuulumisia.

    Tsemppiä lukemiseen ja kirjoittelehan sinäkin miltä Jyväskylän materiaali vaikuttaa sitten kun se ilmestyy! Viime vuonna oli ihan kivoja artikkeleita ja aiheet oli aika laidasta laitaan.

    VastaaPoista
  8. Moikka! Itse olen vähän myöhään herännyt psykologian innostukseeni, vaikka jo peruskoulussa toitotin, että haluaisin opiskella psykaa yliopistossa :D Lukion aikana tykkäsinkin psykologian opiskelusta, mutta jotenkin tavoitteet hävisivät siinä matkan aikana, kun ajattelin olevani vääränlainen psykologiksi. Nyt olen kuitenkin ylppäreihin lukemisen aikana innostunut päättäväisin mielin alasta uudelleen! Tuntuu vain, että olen todella myöhässä pääsykokeiden suhteen, varsinkin kun toiveenani olisi Joensuu, jossa pääsykoemateriaalikin on niin kamalan laajaa... Aion kuitenkin lueskella vähän oman jaksamiseni mukaan pääsykokeisiin (olen kaiken kunniaksi töissä loppukevään!) ja käydä katsomassa, millainen pääsykoe on. Sitten ensi kevään koitokseenkin olisin hieman valmistautuneempi.

    Edessä on siis todennäköisesti välivuosi, ja ehkä jopa avoimen yliopiston kautta opiskelu. Kuitenkin onnea ja menestystä muille hakijoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän tilanteesi hyvin. Itsekin siis haen nyt Joensuuhun, toista kertaa. Koealue on laaja ja vaativa, mutta suosittelen silti hakemista. Ainahan siellä on muutama, jotka ovat suoraan lukiosta päässeet niin kuin Tiia!

      Toiseksi, kannattaa ainakin käydä kurkkaamassa Joensuun koe, sillä Joensuun psykan valintakokeita ei julkaista missään, vanhoja kokeita ei siis ole saatavilla. Voisit käydä katsomassa kokeen, niin tietäisit, minkälaisia kysymyksiä kokeessa on. Tsemppiä kevääseen :)

      Poista
    2. Olen Rikun kanssa samaa mieltä että kannattaa ainakin kokeet tulla katsomaan ensi vuoden hakua silmällä pitäen. :) Paljon on Joensuuhun lukemista, mutta ei se lukemisen määrä ja siihen käytetty aika osaamista ratkaise. Lyhyemmälläkin lukuajalla voi saada hienoja tuloksia kun asiaan paneutuu kunnolla.

      Poista
    3. Ihanaa, että olet innostunut psykologiasta kuitenkin ennemmin tai myöhemmin! Mullakin se psykainnostus tuli oikeastaan vasta lukion kakkosvuoden loppupuolella, joskin olihan siinä sitten hyvin aikaa "hurahtaa" siihen oikein kunnolla ja valmistautua kirjoituksiin ja pääsykokeisiin täysillä.

      Komppaan kuitenkin Rikua ja anonyymiä yllä, että ensi vuoden koetta ajatellen saat suuren edun tutustumalla nyt pääsykoekirjoihin ja käymällä tsekkaamassa koetilanteen. Ja joskus voi käydä niinkin, että yllättää itsensä siinä miten paljon pystyy omaksumaan ja oppimaan tietoa lyhyessäkin ajassa. Se antaa paljon uskoa itseen, ja ilman tuota uskoa ei pääsykoevalmistautumisesta tulisi myöhemminkään mitään!

      Poista
  9. Artikkelit julkaistiin Jyväskylään!

    Artikkeleita on vain 7. Olen lukenut kaksi artikkelia jo ennestään Psykologia-lehdestä, joten ne olivat minulle jo valmiiksi tuttuja. Mielenkiintoisia kaikki paitsi psykologian historiaan menevä artikkeli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin itsekin äsken nuo Jyväskylän artikkelit ja kivoilta vaikuttivat. Tosi jännä nähdä miten nyt vaikuttaa sitten kokeeseen kun artikkeleita on puolet viimevuotisesta eli painottuukohan tilastotiede vahvemmin tänä vuonna.

      Tsemppiä lukemiseen!

      Poista
    2. Totta ja varsinkin nyt, kun monivalintojen määrä muuttuu 60:stä sataan. Tilastotiede voi hyvinkin painottua kokeessa.

      Poista
    3. Oi, kuulostaa ihan inhimilliseltä tuo artikkelimäärä! Ja miksi ei muka psykologian historia ole kiinnostavaa ;) No, samaa mieltä minäkin ennen olin, mutta nyt sitäkin on oppinut arvostamaan jotenkin eri tavalla.

      Tsempit teille! Jään myös jännäilemään, millainen Jyväskylän koe tuleekaan sitten olemaan.

      Poista
  10. Mites lukuminen sujuu teillä? Itselläni sujuu yllättävän hyvin. Pääosin aika menee artikkeleiden kimpussa yksityiskohtia opetellen. Joensuun psykaa kertaa viikonloppusin. Enää vajaa 6 viikkoa Joensuun kokeeseen. Vähän alkaa jo jännittämään molemmat kokeet.

    Osallistun myös logopedian pääsykokeeseen Tamperella, kun ennakkomateriaalia ei ole. En kuitenkaan tiedä, ottaisinko paikkaa vastaan, jos en psykalle pääse ja logoa tarjottaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Täällä on melkoista taistelua töiden ja pääsykoelukemisen yhdistämisessä ja melkoinen väsymys ollut päällä. Olen nyt pitänyt viikon ajan taukoa opiskelusta kun työ on vienyt kaiken ajan. Nyt pitäisi vähitellen työkiireiden helpottaa, joten jää aikaa enemmän lukemiselle.
      Vähän toivottomalta tuntuu tämä urakka kun tietää miten kova vastus kokeessa sitten on. Ja miten ihmeessä kaiken tuon pikkutiedon saa tankattua päähänsä kun kysyä voidaan mitä tahansa! Mutta ei auta kuin yrittää käyttää jäljellä oleva aika niin hyvin kuin mahdollista.

      Miltä Jyväskylän artikkelit ovat vaikuttaneet nyt kun niitä olet lukenut?

      Poista
    2. Heippa!

      Voi että :/ toivottavasti jaksat vielä nämä viimeiset viikot ja sitten ei muuta kuin kesästä nauttimaan! Olet siis hakemassa vain Joensuuhun?

      Jyväskylän artikkelit ovat todella selkeitä ja mielenkiintoisia. Kaikki artikkelit olen mennyt jo ja tehnyt muistiinpanot sekä harjoituskysymyksiä runsaasti. Myös valmennuskurssi on auttanut todella paljon varsinkin artikkeleiden kanssa. Tässä nyt jännitän todella paljon omia lähtöpisteitäni Joensuuhun, sillä saan ensi kuussa tietää, ovatko lähtöpisteeni 6 pistettä paremmat. Kuuden pisteen sisällä voi olla vaikka 70 hakijaa, joten se olisi minulle lottovoitto, jos sen saisin.

      Joensuun psykan kirjaa kertailen viikonloppuisin. Olen tehnyt kysymyksiä kaikista vaikeimmista ja yksityiskohtaisimmista asioita, joita voidaan kysyä. Tilasto menee aika samalla tavalla kuin aikaisemmin eli hyvin.

      Itsekin teen töitä nyt, mutta erittäin vähän, vain 6 tuntia viikossa, koska suurin osa aika menee lukemiseen ja Tampereella valmennuskurssilla ravamiseen kolme kertaa viikossa.

      Kauheesti tsemppiä vielä viime rutistuksille!!

      Poista
    3. Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan! :)

      Haen tänä vuonna vaan Joensuuhun, mutta jos en nyt pääse niin pitää miettiä tuota samaa taktiikkaa kuin sinä eli kokeilla hakea sekä Jyväskylään että Joensuuhun. Ja töiden suhteen on pakko saada järjestettyä enemmän lukuaikaa, koska tämä yhdistelmä ei selvästi toimi.

      Sinulla on nyt hurjan jännät paikat lähtöpisteiden suhteen! Toivotaan että saat lisäpisteitä, koska kyllähän siitä saat ihan hurjan suuren edun kokonaispisteisiin. Hakijoita kun on niin paljon niin sillä on suuri merkitys.

      Tuo logopedia on ala. jota olen itsekin miettinyt ja haaveillut lähes tosissani jossain vaiheessa. Psykologia sitten vei voiton. :D Jos menet kokeeseen, niin kerrothan sitten millainen se oli. Alana logopedia varmasti olisi aivan äärettömän mielenkiintoinen!

      Paljon tsemppiä sinnekin! Kuulostaa että sinulla on lukeminen todella hyvin hallussa jo tässä vaiheessa. Loppuaika sitten ennen kokeita onkin enemmän opitun kertailua. :)

      Poista
    4. Voin ehdotottomasti kertoa, minkälainen koe on. Logopedia kyllä kiinnostaa. Saatan ehkä lukea sitä sivuaineen JOO-opintoina, mikäli yliopistoon pääsen.

      Juu noista lähtöpisteistä on niin valtavan suuri hyöty, jos ne ovat hyvät. Tiedän meidän Jyväskylän valmennuskurssilta muutaman, jotka hakevat Joensuuhun ja lähes kaikilla heillä on eximiat tai ällät sekä psykasta että äikästä, joten todellakin jännittää! Viime vuonna olin koekiintiöstä aika kaukana, joten luulisin, että jos sisään pääsen, pääsen yhteispistekiintiössä.

      Poista
    5. Täännehän on pesiytynyt mukavasti muitakin hakijoita!
      Itse haen nyt ensimmäistä kertaa Joensuuhun. Kävin lukion 3,5 vuoteen joten sinänsä olen ihan toiveikkain mielin hakemassa, kun kirjoituksista kerkesi palautumaan. Toisaalta kun ei ole nähnyt yhtään Joensuun koetta, niin oman toiminnan suuntaamisessa on oma hankaluutensa. Netistä yrittänyt sitten saada vähän vainua minkätyyppisiä monivalinnat ovat olleet...
      Jos Riku (tai muu Joensuun entisistä kysymyksistä tietävä) osaisi vastata: onko kokeessa kysytty kuinka paljon prosenttiosuuksia tai vuosilukuja? Prosenttejakin on varmaan lähemmäs pari sataa. Tai minkä tyyppisillä kysymyksillä historia-osuutta on kysytty? Prosenttiosuuksien, vuosilukujen jne kysymisellähän saisi helposti monivalinnoista hankalampaa.

      Tsemiä hakijoille loppukiriin!

      Poista
    6. Hei!

      Kiva, kun näkee muitakin hakijoita =)

      Itse olen käynyt vain viime kevään kokeessa. Prosenttiosuuksia ei silloin kysytty. Historiaosuudesta ei myöskään kysytty yhtään mitään. Kehityspsykan historiaosuudessa nimiä ja vuosilukuja kyllä vilisee silmissä ja itse olen kyllä opetellut aika ison osan nimiä niin, että tunnistan nimen ja mitä on tehnyt.

      Suurin osa kokeesta on vain teoriaa kirjasta, mitään yksityiskohtaista nippelitietoa ei juuri kysytä, ainakaan viime keväänä.

      Mites sun tilasto sujuu? Mulla alkaa olemaan tilaston teoria jo tosi hyvin hallussa. Laskuja Joensuussa ei ole ollut, vaikka tilastotiede on ollut osa Joensuun koetta jo vuodesta 2015. Siksi en hirveästi käytä aikaa pitkiin ja vaikeiisiin todareihin, koska niiden osaamisesta ei kokeessa juuri hyödy.

      Oletkos sinäkin ällän hakija :D? Valmennuskurssillani muutama kans hakee Joensuuhun ja heillä on suhtellisen hyvät yo-paperit.

      Poista
    7. Kiitos vastauksestasi!
      Ihan mielekästä, että on painotettu psykassa teoriaa eikä pienenpieniä nippelitietoja. Teoriaakin löytyy kyllä kirjasta ihan riittämiin!

      Tilasto tuntuu sujuvan. Kirja on ihanan helppolukuinen. Itsekin olen jättänyt pitkät laskut suosiolla sivuun. Luulisi että jos nyt monivalintaan siirtyessä laskuja alettaisiin käyttää, niin olisivat jotain yksinkertaisempia kombinatoriikkajuttuja tms. Mutta viiden viikon päästä näkee! Vähän tuntuu kyllä kokeen lähestyessä molempien kirjojen kanssa pohtivan, että mitenköhän näitä vielä työstäisi. Onhan tämä omalta osaltaan aika luonnotonta puljata päivästä toiseen samojen kirjojen kanssa.

      En kyllä ole L:n hakija, löytyy lisäksi E:tä, mutta ehkä olisi saumaa yhteispistekiintiöön. En ole paljoa päätäni vaivannut alkupisteillä, koska sisäänpääsy joka tapauksessa vaatii onnistumista kokeessa.

      Poista
  11. Heippa! Tampereen psyka on mulle toinen varasijalla yhteishaussa, ja kysyisinkin, että moneltako salista saa poistua? Yliopiston nettisivut eivät antaneet ollenkaan vastausta :/ terveisin, paluujunani aikataulun puolesta kyselen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tampereesta en ole täysin varma, mutta yleensä se on tunti, joka kokeessa täytyy olla.

      Poista
  12. Heippa!

    Logopedian pääsykoe oli tänään ja lupasin kertoa, minkälainen se on. Koe oli siis pelkkää monivalintaa, joka perustui aineistoon. Aineistona oli artikkeleita niin kuin arvasinkin. Tämä lisäksi veikkasin, että kokeessa on jotain yleisiä ongelmanratkaisu/päättelytehtäviä ja niinhän siellä oli :D. Kokeessa olin psykologian yhteisvalinnan vanhojen pääsykokeiden loogikan tehtäviä, jotka menivät esimerkiksi näin:

    Teemulla on kaksi juomapulloa mehua. Toisen tilavuus on kaksikertainen toiseen verrattuna. Hän juo molemmista puolet ja jäljelle jää 0,9 litraa mehua. Kuinka monta litraa Teemulla oli yhteensä?

    Sitten annettiin fatkoja, joiden avulla piti päätellä, kuinka monta fatkaa kysymyksen ratkaisuun tarvitsee. Vastausvaihtoehtoja oli kuusi kappaletta eli A,B,C,D,E ja F jokaiseen monivalintakysymykseen.

    Lisäksi jokaisessa kohdassa saattoi olla yksi tai useampi oikein. Ja mikäli vastauksestasi puuttui yksikin kirjain ja yksi kirjain oli väärin, menetti pisteitä. Kaksi tai useampi virhe veti tehtävän nollaksi pisteeksi. Koe muistutti ehkä hieman psykologian yhteisvalinna koetta pituudeltaan ja aineistomäärältä. Myös erilaisia funktiota piti tulkita, mikä muistutti kovasti viime kevään psykologian muuntofunktiota :D

    Minulla tuli kova kiire lopussa ja lähes kaikki pysyivät koesalilla ihan loppuun asti, mikä on todella epätavallista pääsykokeissa.

    VastaaPoista
  13. Moikka ja kiitos pääsykoekertomuksesta!

    Aika haastavilta kuulosti nuo logopedian kokeet. En kyllä tykkää itse miinuspisteistä kokeissa kun tuntuu että tulee turhaa taktikointia - jossa itse olen superhuono :D

    Mikä fiilis jäi kokeesta ja sisäänpääsymahdollisuudesta logopedialle?

    Olitko siis viime vuonna myös psykan yhteisvalinnan pääsykokeessa? Sielläkö siis oli tuo muuntofunktio vai oliko se Joensuussa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeesta jäi hyvä fiilis. Kaikki kohdat kerkisin täyttää juuri ja juuri. Tosin nuo miinuspisteet hieman pelottaa, sillä pisteitä lähtee, jos yksikin kirjain on väärin tietyssä tehtävässä. Tänä keväänä kokeesen osallistui ennätysmäärä hakijoita, koska ennakkomateriaalia ei ollut.

      Vaikea arvioida sisäänpääsymahdollisuuksia. Lähtöpisteet ovat mulla ihan hyvät. Muuntofunktioita oli siis viime kevään psykan yhteisvalinnassa. Joensuun koe on 29.5. Viikko enää Jyväskylän psykan pääsykokeeseen! Oon nyt paljon itsevarmempi psykan pääsykokeiden suhteen verrattuna viime kevääseen.

      Poista
    2. Itsekin kävin logopedian kokeessa. Ja huonostihan se meni. Olen aina kiertänyt logiikkatehtävät kaukaa, ja lottoamiseksihan se meni. Myös käyrien tulkintaan jumiuduin heti aluksi. Lopputuloksena viimeisee
      aineistotehtävään jäi liian vähän aikaa ja se menikin ihan selailuksi. Eli ajankäyttö petti. Jäi kyllä huono fiilis.
      Nyt on sitten vaan kerättävä itsensä ja suunnattava kohti ykköstavoitetta, Joensuun psykaa.
      -se joka hakee Joensuuhun ensimmäistä kertaa

      Poista
  14. Haastava koe siis on ollut tuo logopedia. :/ Toisaalta kiva juttu että ei tarvitse käyttää aikaa aineistojen lukemiseen ennen koetta, mutta sitten toisaalta huonona puolena on se, että kaikki kulminoituu vielä voimakkaammin tuohon yhteen päivään. Onneksi teillä molemmilla psykologia on se ykköshakukohde kuitenkin.

    Minulla on nyt ollut pari viikkoa vapaata töistä ja aikaa työstää Joensuun materiaalia ihan rauhassa. Ihan hyvin lukeminen nyt on edennyt, mutta tuntuu että aika loppuu kesken. Tästä viisastuneena sanon että kokopäivätyö ja psykan pääsykoelukeminen ei ole hyvä yhdistelmä. :D

    Veikkaanpa siis, ettei osaaminen tule riittämään, etenkään kun maisterihaussa pisteraja ainakin viime vuonna on vaatinut lähes täydellistä osaamista. Mutta mennään nyt tällä osaamisella ja katsotaan mihin se riittää. Alkaa kyllä jo väsymys painaa, ollut rankka kevät eli kesälaitumille kirmaaminen kyllä jo houkuttelee kovasti.

    En ole tilastoa ihan kauheasti tänä vuonna käynyt läpi, koska tuntuu että se on aika hyvin hallussa ainakin teorian puolelta. Mutta laskut sitten on eri juttu. Luotan siihen että ei kauhean hankalia laskuja voi kokeeseen tulla...eihän? :)

    Jännittävää että Jyväskylän koe on jo ensi viikolla!

    VastaaPoista
  15. Moi! Eksyin sun blogiin vähän ahdistavien fiilisten saattelemana:D Oon lukenu monta tuntia sun blogia ja vuodattanut kyyneleitä epätoivosta..(säälittävää) Oon nyt siis lukion kakkosella, syksyllä kirjoittamassa psykan (ja kemian). Tiiän jo nyt ja oon lähes koko lukion tiennyt, että psyka on mun juttu. Motivaatioo ja paloo löytyy hurjan paljon, mutta..

    Tänään tuli seinä (todellisuus) vastaan, kun aloin ajattelemaan psykan pääsykokeita ja sinne sisään pääsevien prosenttimäärää. Tietenkin oon kokoajan tiennyt että psykaa lukemaan on todella vaikea, lähes mahdoton päästä sisään. En aiemmin ehkä ollut tiedostanut tätä, sillä se levähti kasvoille aika kovaa, romahdus ja unelmista luopuminen oli lähellä. En kuitenkaan voi antaa itseni sammuttaa jotain niin suurta liekkiä joka minulla on psykologiaa kohtaan, tuskin se edes onnistuisikaan.

    Vaikka mun omiin pääsykokeisiin on vielä vuosi aikaa, koko ajatus tuntuu mahdottomalta. En ole ikinä ollut 10 oppilas. En ole ikinä ollut se luokan paras, enkä tulekkaan olemaan. Ja vain parhaat pääsevät sisään, joten kuinka suuret omat mahdollisuuteni ovat? Tiedän että saan "Miksen minä kuuluisi niihin 40 jotka sisään pääsevät, nekin ovat ihmisiä" tyyppisen ajatuksen mieleeni jos yritän ja haluan. Kuitenkin haluan hetken velloa tässä "En tule ikinä pääsemään sisään" ajatuksessa, että olisi tämäkin ajatusprosessi käyty läpi, ei tulisi ensivuonna juuri ennen pääsykokeita:D

    Kiitos ensinnäkin todella paljon ihanasta ja tsemppaavasta blogista!! Aion todellakin hyödyntää tekstejäsi opiskellessani niin yo-kirjoituksiin kuin pääsykokeisiinkin. Pari (liian monta) kysymystä mulla vielä olis. Kuinka monta tuntia luit yhteensä, tai jos 6h päivässä niin suunnilleen kuinka monta päivää? En myöskään tahdo millään löytää netistä sitä että kuinka monta kysymystä pääsykokeessa on, miten kauan aikaa menee per kysymys? Ja vielä yksi, ettei liialliseksi esseeksi mene: Mitä yliopistoa suosittelisit? Olen tampereelta, ja olen kiinostunut sosiaalipsykologiasta ja mielenterveyksistä, mutta olen ajatellut hakevani Jyväskylään ("suuren" sisäänpääsy prosentin perusteella). Kaupungin vaihdos ei olisi mikään ongelma, päin vastoin! Onko kuitenkaan järkeä hakea Jyväskylään vain, koska sinne pääsy on mahdottomien vaihtoehtojen keskellä vähiten mahdoton?:D

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en stressaisi liikaa psykologian pääsykokeista vielä lukion kakkosella. Pääsykoeuudistus tulee vaikuttamaan kokeisiin ja vuonna 2020 on suunniteltu että kaikki kaupungit (HKI, TRE, TKU, JKL ja JSUU) olisivat yhteisvalinnassa, ja yli puolet pääsisi sisään todistusvalinnalla. 2019 hausta ei vielä ole tietoa. Jos olisin sinä, keskittyisin täysin yo-kirjoituksiin. Jos mahdollista, psykalle hakiessa kannattaa kirjoittaa äikkä, enkku, (pitkä) matematiikka ja psykologia.

      Yliopistojen painotuksista kannattaa lukea lisää yliopistojen sivuilta ja Opintopolusta.

      Poista
    2. Joo, en ole ottanut kokopäiväiseksi ajatukseksi noita pääsykokeita:D. Ja joo kirjoitan kaikki yllä mainitsemasi aineet, tosin heikko englannin taito vie paljon tärkeitä pisteitä mitä yo kokeista sais. Otan mielelläni vinkkejä vastaan ihan vain yo-kirjotuksiinkin, jos joltain hyviä tipsejä löytyisi!

      -C

      Poista
    3. Pystyn samaistumaan sinuun täysin. Itse en ollut lukiossa todellakaan mikään kympin oppilas, keskiarvo taisi olla 7,5. Minuakin pelottai ihan sairaasti lähteä kulkemaan kohti psykologiaa ja psykan pääsykokeita. Onnistuin kuitenkin kirjoittamaan suhteellisen hyvät yo-paperit, suunnilleen E:n paperit.

      Ihan kuka tahansa voi päästä sisään. Noita sisäänpääsyprosentteja ei kannata jäädä vatvomaan. Läheskään kaikki hakijat eivät osallistu kokeeseen ja kokeessa on myös runsaasti sellaisia, jotka vain käyvät ns. istumassa sen kokeen. Itselläni on nyt ensi maanantaina Jyväskylän psykan pääsykoe edessä ja itsevarmana menen sitä kohti!

      Olen kuullut myös paljon ja niin kuin opiskelijavalintojen uudistamishankekin lupaa, vuonna 2019/2020 kaikki viisi yliopistoa tulisi mukaan psykan yhteisvalintaan. Jyväskylä otti jo käyttöön tänä keväänä saman yo-arvosanojen pisteytyssysteemin kuin yhteisvalinnassa. Tällöin voisit yhdella kokeella hakea viiteen eri yliopistoon.

      Poista
    4. Moikka, ja kiitos kommentistasi! Oma vastaukseni tulee nyt hieman jälkijunassa, sillä työkiireiden ja elämäntilanteeni takia tänne blogin puolelle tulee eksyttyä ihan valitettavan harvoin.

      Oli mielenkiintoista lukea pohdintojasi, sillä niissä oli paljon samoja ajatuksia kuin minulla aikoinani. Olen Rikun kanssa samaa mieltä siinä, että turhan aikaisessa vaiheessa ei kannata alkaa stressaamaan tulevasta. Haaveita ja tavoitteita on toki hyvä olla, ja kaikesta ponnistelusta tulee heti paljon mielekkäämpää kun on jotakin mihin tähdätä, mutta sinulla on vielä paljon aikaa lukiossakin edessäsi. Nauti siitä äläkä murehdi turhia!

      On totta, että vain parhaat pääsevät sisään. Mielestäni "parhaus" ei kuitenkaan tässä kontekstissa tarkoita sellaisia ihmisiä, jotka ovat aina olleet kympin oppilaita tai luokkansa priimuksia. Onnistujat, eli ne "parhaimmat", ovat heitä, jotka ovat motivoituneimpia, valmiimpia ponnistelemaan tavoitteidensa saavuttamiseksi ja jaksavat myös tehdä sen raa'an työn. Siinä mielessä myös muutkin kuin sisäänpäässeet voivat olla parhaimpia, sillä sisäänottomäärien takia kaikki motivoituneet ja työtä tehneet eivät vain mahdu niihin lukumääriin. Ollakseen kympin oppilas tarvitaan usein myös motivaatiota, mutta motivaatio taas ei ole millään tavalla riippuvainen koulussa saaduista kympeistä tai muusta menestyksestä. Muista se!

      Olin itse jossain määrin sellainen kympin tyttö, mutta esimerkiksi lukiossa kirjoitin enkusta C:n ja vaikka kävin pitkän matikan, niin _laiskuuttani_ kirjoitin lyhyen ja sain siitäkin vain M:n :D Eli ei se niin justiinsa ole. Syyt miksi itse ajattelen päässeeni sisään piilevät juuri siinä motivaatiossa ja tavoitekeskeisyydessäni. Perustin tavoitettani varten blogin, pidin lukemisen lomassa kahvihetkiä joissa pohdin omaa edistymistäni (ja tein muutoksia tarpeen mukaan), kirjoitin lukuisia tavoitelappuja miksi haluan opiskelemaan juuri psykologiaa, tanssin aamuisin itseni virkeäksi ennen lukemista (en osaa tanssia mutta hytkyin ja heiluin silti ihan fiiliksissä), tein lukemisesta kivaa ja oikeasti ELIN ja hengitin psykologiaa sen koko kevään. En sano että sisään päästäkseen täytyisi tällaista tehdä, mutta kyllä siihen mielestäni jotakin muutakin tarvitaan kuin tilastomatikan pänttäämistä 8 tuntia päivässä.

      Luin itse muistaakseni jotain kuusi tuntia päivässä (sis. tauot), josta varsinaista lukemista oli ehkä tunti pari ja loppuaika kaikkia mindmappien vääntämisiä, flashcardsien askarteluja ja muuta aivoja sekä muistia virittelevää puuhaa. Täytyy tunnustaa, että nyt yliopistossa opiskellessani en ole vielä kertaakaan ollut yhtä motivoitunut kuin pääsykoekeväänä. Mielenterveyden kurssi mulla on jopa jäänyt roikkumaan nyt kesälle, kun en vain ole saanut aikaiseksi alkaa opiskella sitä... Saa nähdä tulenko enää koskaan kokemaan vastaavaa motivaatioryöppyä, kuin pääsykoekeväänä :D

      Ja vielä siitä, mihin kannattaa hakea ja miksi. Mieti, mitä oikeasti haluat ja toimi sen mukaan. Halusin itse Tampereelle (ja vain ja ainoastaan Tampereelle), joten hain vain sinne. En laittanut hakulomakkeeseen edes varmuuden vuoksi Turkua tai Helsinkiä, vaikka niihin olisi samalla kokeella voinut hakea, sillä halusin vain Tampereelle. Kavensin siis mahdollisuuksiani päästä sisään entisestään, vain koska halusin johonkin! En sano, että näin välttämättä kannattaisi toimia jos kaupungilla ei sinänsä ole väliä, mutta mielestäni toimiminen varmistellen ja varmuuden vuoksi syö motivaatiota verrattuna tilanteeseen, jossa toimii vain tavoitteensa ja halunsa eteen. Ei mikään fakta, mutta pätee omalla kohdallani.

      Ihanaa lukioaikaa sinulle ja tsemppiä tuleviin päätöksiin opiskeluiden suhteen! Anna vain rohkeasti motivaatiosi ja palosi kuljettaa sinua (tänne psykalle ;)).

      Poista
  16. "Ihana" kuulla että kaikki psykan opiskelijat eivät ole olleet kympin oppilaita:D Onneksi kuitenkin rakastan laskea matikkaa, joten toivon että tästä on etua tilastomatikan osuudessa!

    Haetko Riku nyt ensimmäistä kertaa? Ja paljon tsemppiä vielä viimesiin päiviin ja tietenkin kokeeseen, itsevarmuudella pääsee jo pitkälle! Jos jaksat, niin olisi kiva kuulla millainen Jyväskylän koe oli.

    Joo oon kans kuullut tosta uudistuksesta, että yliopistoihin haettaisiin samalla pääsykokeella. Toivottavasti tämä uudistus tuo hieman helpotusta sisäänpääsyn kannalta:D

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haen ekaa kertaa Jyväskylään ja toista kertaa Joensuuhun. Viime keväänä jäin 1,8 pisteen päähän Joensuun sisäänpääsystä. Nyt oon paljon itsevarmempi ja luotan, että tämä vuosi on mun vuosi!

      Poista
  17. Miten teillä meni? Olin järkyttynyt siitä, kuinka paljon nippelitietokysymyksiä tänä keväänä oli. Laskin että jätin tyhjäksi 6 ja ainakin 1 meni väärin. Ne ehkä vois riittää yhteispistekiintiössä, jos oon onnekas. Harmi vaan kun sekä vääristä että tyhjistä meni miinusta.

    VastaaPoista
  18. Moikka!
    Olihan koe!!! Ihan hirveän tilastopainotteinen ja pikkutietoa kysyttiin turhan paljon.

    Jätin 2 vastaamatta, yksi vastattu meni väärin ja pari on epävarmaa joita en edes uskalla katsoa että menikö väärin.
    En osaa uskoa että riittää maisterihaun pisterajoihin, mutta toki vaikea sanoa miten vaikea on ollut muille. Ainakin monta tuolla meidän salin ulkopuolella itki kun oli koe mennyt huonosti :/
    Toivottavasti ei vielä ensi vuonna yhteishakuun Joensuu ka Jyväskylä liittyisi. Vahvasti näyttää siltä että uudelleen haku on edessä. :(

    Miten Rikulla meni Jyväskylän koe?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jyväskylän soveltuvuuskoekutsut tulevat huomenna aamulla. En usko, että pääsen. Joensuuhun mulla on ihan ok mahdollisuudet päästä. Kaikki on kiinni siitä, miten itse suoriutuu suhteessa muihin. Toivon, että mun yo-pisteet auttaisivat vähän tänä keväänä.

      Poista
    2. Totta, pisterajathan sen määrittää. Millainen oli Jyväskylän koe verrattuna Joensuun kokeeseen?

      Poista
  19. Kieltämättä koko koe tuntui olevan prosentteja ja tilastosyötteiden tulkintaa.
    Miten meni? En suoraan sanottuna tiedä. Sitä yritti sitten kokeessa arpoa kuinka paljon uskaltaisi jättää tyhjäksi. Epäilen että joitain virheitä tuli niissä kun ajattelin puoliväkisin muistella/järkeillä vastauksen ettei niin paljon jäisi tyhjäksi... Kirjoista en aio mitään tarkistaa, mapitan materiaalit ja laitan kirjahyllyn päälle. Luultavasti tulisi vaan huono mieli jos yrittäisi muistella vastasinko nyt varmasti niin ja näin.
    Mutta tyytyväinen olen valmistautumiseeni enkä siitä osaisi nyt muuttaa mitään. Se tulee mikä on tullakseen. Nyt yritän vain unohtaa kokeen ilman pahempaa vatvomista (ja vatvomiselle on oma puhelimen muistio niin pysyy sekin tunteenpurku rajattuna). Työt alkavat ensi viikolla uudessa paikassa niin tulee muuta ajateltavaa. Samaan aikaan pelottaa että joutuu samaan rumbaan vielä uudestaan ja uudestaan mutta samalla tuntuu että "kaikki mitä tapahtuu merkitsee jotain".

    VastaaPoista
  20. Kirjoitit ihan omat ajatukseni. En aio myöskään tarkistella vastauksia vaan nyt päästän aivot lepäämään ja keskityn muuhunkin elämään. Viime viikot onkin mennyt pelkästään nenä kirjassa.

    Työt jatkuu huomenna ja arki vie varmaan mukanaan nopeasti.
    Vähän kyllä sellainen olo tyhjä on tällaisen urakan jälkeen.

    Uskon kanssa että kaikista kokemuksista jää aina jotain käteen ja varmasti tämäkin taas opettaa paljon ja auttaa sitten seuraavalla hakukerralla. :) (vaikka tällä hetkellä ajatus uudesta pääsykoehausta aiheuttaakin näppylöitä)

    VastaaPoista
  21. Jyväskylässä oli tilastossa paljon enemmän laskuja, jotka onnistuin mokaamaam. Artikkelien kysymykset eivät olleet vaikeita. Taisin saada 7 väärin 50:sitä, mikä on vähän liikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jyväskylässä oli viime vuonna myös laskuja jonkin verran eli aika erilainen oli tuo tilasto-osuus verrattuna Joensuun kokeeseen.
      Mutta hyvinhän sulla silti on koe mennyt kun kuitenkin kahteen kokeeseen samanaikaisesti olet lukenut. :)
      Tänään oli kuulemma soveltuvuuskoekutsut tulleet. Saitko kutsun?

      Poista
  22. Ihanaa, että täällä on ollut aktiivista keskustelua! Ja erityiskiitos vielä sinulle Riku, että olet ollut aktiivisesti vastailemassa täällä. Kun omassa elämässä tapahtuu kaikkea muuta, niin blogi valitettavasti jää taka-alalle.

    On kuitenkin kiva lukea teidän fiiliksiä ja kokemuksia pääsykokeista. Päivittäkää niitä jatkossakin, luen kyllä innolla ja myötäeläen kaiken! Aurinkoista kesää kaikille teille, ja ihan mielettömät tsempit tuloksien odotteluun :)

    VastaaPoista
  23. Psykallekin tulee todistusvalinnat. Ainakin Turun yliopisto ilmoitti näin ja luultavasti myös muutkin psykan yhteisvalinnan yliopistot ottavat sen käyttöön ja mikseikö Joensuu ja Jyväskyläkin. Vähän kyllä pelottaa, jos opiskelupaikka ei nappaa tänä keväänä, että kuinka pieni se koekiintiö on D:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tässä jännittää kyllä. Jokohan yliopistot siihen taipuvat 2019 vai vetäisivätkö siihen pakolliseen vuoteen 2020? Onko siis Turku ilmoittanut ottavansa todistusvalinnan jo 2019 käyttöön?

      Jännäksi menee kyllä. Ja tuo tilaston lisääminen hirvittää jos Joensuun ja Jyväskylän osaltakin mennään yhteishakuun HKI, Tre ja Tku kanssa. Matematiikka ei ole se oma vahvin juttu eli tilasto taipuu, mutta laskeminen tulee teettämään työtä. :D

      Poista
  24. Jyväskylässä ja Turussa luovutaan ”soveltuvuuskokeista” 2020.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, eli ensi vuonna mentäisiin siis vielä aikalailla samalla kaavalla kuin tänäkin vuonna.

      Poista
    2. Joo, näin oletan. Ehkä Joensuun psykologian pääsykoekirja korkeintaan vaihtuu?

      Poista
    3. Se voi hyvinkin olla, koska ymmärtääkseni tuo kehityspsykologian tiiliskivi on Joensuussa ollut jo useamman vuoden valintakoemateriaalina.
      Sinänsä omalla kohdalla olisi mukava jatkaa vanhalla kirjalla kun tämän vuoden luku-urakka siihen on jo tehty. Mutta toisaalta uusi kirja laittaa kaikki hakijat taas samalle viivalle eli sinänsä sekään ei ole huono juttu.

      Poista
  25. Kauheeta tää tulosten odottelu. Koko ajan miettii niitä pieniä tyhmiä virheitä mitä kokeessa teki. Aiotteko te vielä hakee ensi keväänä, mikäli ovat psykalle ei nyt avaudu? Mä varmaan yritän vielä kolmannen kerran, jos en nyt vieläkään pääse. Toivon vaan, että mun yo-korotuksista olis vähän hyötyä, kun viime keväänä olin yhteispistekiintiössä niin lähellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odottelu on kyllä turhauttavaa! Itse sorruin tuossa viime viikolla lukemaan nettikeskustelua psykan pääsykokeista ja ei olisi pitänyt. Kurja olohan siitä vaan tulee ja alkaa epäillä jo kaikkia vastauksiaan. :) Sinänsä en nyt jännitä omia tuloksiani, koska en usko että maisterihaun pisteraja olisi niin alhainen että sisään pääsisin.
      Pidän kyllä sinulle Riku tosi paljon peukkuja toivotaan että tämä vuosi olisi se sun vuosi! Ajattelin kyllä varmasti hakea ensi vuonna uudestaan etenkin nyt kun sain vähän osviittaa siitä miten paljon aikaa lukeminen oikein vie. Mutta pitää tuleva pääsykoekevät suunnitella todella paljon fiksummin kuin tänä vuonna ja sumplia työkuviot niin että ei lukemisessa tule kiire. Ja oma jaksaminen on toki tosi tärkeää eli palautumisellekin olisi aikaa varattava. Mietin että hakisin ensi vuonna ehkä kahteen yliopistoon, mutta en tiedä sitten miten kuormittava urakka se on. Riippuu pitkälti siitä millaiset valintakokeet milläkin yliopistolla on 2019 keväällä.

      Poista
  26. Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa Riku!!!!!! Onnea, oot kyllä ansainnut paikkasi. Ihan mahtavaa!!!
      Kävin katsomassa omat tulokseni ja oon kolmannella varasijalla!!! En olis koskaan uskonut että se koe meni noin hyvin. Mutta siis varmastikaan ei paikkaa Joensuuhun tänä vuonna aukea, mutta antoi hurjasti uskoa että ensi vuonna sitten mennään sisään vaikka väkisin. :)

      Vielä kerran paljon onnea Riku!!!

      Poista
    2. Onnea Riku!! Syksyllä nähdään, mäkin nimittäin pääsin! En voi uskoa! Opiskelupaikka vastaantettu ja läsnäolevaksi yliopistolle ilmoittauduttu. Aika epätodellista.
      - se ensikertalainen joka täälläkin huudellut ja joka kävi lukion 3,5 v

      Ja Anonyymi; toi on todella hyvin! Ja muut yliopistot eivät ole vielä ilmoittaneet tuloksiaan, joten saattaa pientä liikettä vielä olla.

      Poista
    3. Mahtavaa Anonyymi! Onneksi olkoon! Onpa tosi hieno kuulla että sullekin koulun ovet avautui. :) Nyt teillä molemmilla alkaakin ihan uudet jutut ja muutto edessä Joensuuhun (jollette siis ole kotoisin Joensuusta).

      Mua kyllä kiinnostaa pisteet ja pisterajat tällä hetkellä kovasti. Oon ihan ällikällä lyöty että oon maisterihaussa varasijalla kun itse arvelin että koe meni ihan mönkään kun lukuaika jäi töiden vuoksi niin vähiin. Ilmeisesti koe on sitten muillekin ollut hankala. :D

      Poista
    4. Kiitos teille! Muakin kiinnostaa pisterajat tosi paljon. Harmi kun niitä ei vielä näy. Pääsin varmaan ihan just ja just!

      Kolmannelta varasijalta vois vielä päästä. Ei kannata vielä toivoa menettää!

      Poista
    5. Ihan mahtavaa, Riku ja anonyymi! Onnea, onnea, onnea! Niin se kova työ vaan tuottaa hedelmää. Nyt onkin jännät ajat tiedossa. Muistan itse miten hienoa aikaa se kesä ennen opiskeluiden alkua olikaan.

      Ja onnea myös toiselle anonyymille hienosta suoriutumisesta, vaikka varasijalla vielä oletkin. Kaikkea voi toki vielä tapahtua, kuten Rikukin sanoi. Mutta hieno suoritus yhtä kaikki :)

      Poista
    6. Joko Rikulle ja Anonyymille on tullut tuloskirje, jossa on alin hyväksymispisteraja Joensuun hakuun?

      Poista
    7. Juu, eilen tuli. Yhteispistekiintiössä raja 96,68 ja koekiintiössä 35,02. Rajat olivat ennätyksellisen alhaiset, mikä johtuu tosin miinuspisteistä kokeessa, kun jopa tyhjistä sai miinusta. Itse pääsin yhteispisteillä 104,69

      Poista
  27. Hei Tiia!! Mahtavaa, että olet päässyt lukemaan psykaa! Minä opiskelin Helsingin yliopistossa 80-luvun alussa ja kaikki tenttikirjat oli englanniksi, mutta niin vaan olen ollut sieltä asti myyty koko psykologialle! KIITOS, KUN KEHUIT SIVUSTOANI, mutta... Telia lakkauttaa 30.6.2018 kokonaan kotisivupalvelunsa, joten olen siirtänyt sivustoni uudelle palvelimelle ja osoitteeni on https://jyrkirossi.fi/jyrki.html . Olisin tosi iloinen, jos vaihdat uuden osoitteen tuonne linkkeihin.
    Koko ajan kuvaan tällä hetkellä uutta PSYKOLOGIAN MAAILMA -sarjaani, joka on tarkoitettu erityisesti psykan kirjoittajille, mutta tällä kertaa niin muistiinpanoni kuin videoni on suunnattu enemmän myös kaikille psykasta kiinnostuneille ja jopa yliopisto-opiskelijoille (vaikka en lähde tilastomatikkaa käsittelemäänkään ;) YouTube-sivunihan löytyy nimimerkin Parasta Ennen Jo Mennyt alta ja videot löytyy helposti googlaamalla PSYKOLOGIAN MAAILMA!
    Sinulla on aivan upea blogisivu! Hienoa! On tärkeää, että jaetaan materiaalia ja apuja just näin ilmaiseksi, ettei kaikella tehdä bisnestä. Minulla se on ollut periaatteenani jo kohta 20 vuotta. KAIKKEA HYVÄÄ SINULLE TIIA JA KAIKILLE JOTKA BLOGIASI LUKEVAT. T. Jyrki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jyrki, ja iso kiitos kommentistasi! Korjaan toki linkin oikeaksi. Videoistasi oli kyllä hurjan iso apu kaikessa valmistautumisessa minullekin silloin aikoinaan, eli kiitos vielä niistä!

      Hienoa, että uutta materiaalia tulee vielä :) Omien opiskelukiireiden takia oman blogini päivittäminen on jäänyt valitettavan vähälle, mutta toivottavasti silti sivupalkin linkit ja vanhat tekstit hyödyttävät vielä joitakin hakijoita tai psykan kirjoittajia. On tosiaan kiva auttaa muita ihan auttamisen ilosta, kun niin valitettavan paljon näistäkin asioista tehdään sitä bisnestä.

      Mukavaa kesän jatkoa! Täytyy käydä kurkkimassa uuden sarjasi videoita piakkoin!

      -Tiia

      Poista
  28. Moi Tiia! Oon seurannu sun blogia 2017 keväästä lähtien, kun aloitin hakuprosessin. Ekalla kerralla ei vielä tärpännyt, mutta viime viikolla saapui iloisia uutisia eli syksyllä alkavat opinnot Helsingissä :) Haluisin kiittää sua kovasti tästä blogista! Oon saanut sitä kautta paljon tsemppiä, motivaatiota ja lisäks sun tilaston ABC on ihan huippu! Käytin sitä erityisesti tänä keväänä tilaston kertaamiseen. Mukavaa kesää ja onnea tuleviin opiskeluvuosiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, ja ison isot onnittelut opiskelupaikasta! Ihanaa kuulla, että nyt tokalla kerralla tärppäsi! Tosi mukavaa kuulla myös se, että blogista on ollut apua ja olet saanut motivaatiota ja tsemppiä – koska juuri niitä olen täällä pyrkinytkin jakamaan.

      Kivaa fuksisyksyn odotusta! Tee vuodesta ikimuistoinen! :)

      Poista
    2. Kiitos paljon Tiia! :)

      t. Johanna (huomasin että nimi unohtui ekasta viestistä :D)

      Poista
  29. Baller ass blogi, edelleen tosi hyvä kertaamiseen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti