Kahden kuukauden lähtölaskenta

Pääsykokeisiin on aikaa enää kaksi kuukautta — tai oikeastaan tuo maaginen kahden kuukauden raja pamahti rikki jo eilen. Tuntuu tavallaan hassulta, että vaikka aikaa on jäljellä enää näin vähän, en silti osaa vielä puoliakaan pääsykoemateriaaleista, kun niitä ei ole edes julkaistu! Yhteishaku alkaa ensi keskiviikkona, ja uskon että se lomakkeen täyttäminen on minulle se hetki, kun tajuan ihan oikeasti mitä olenkaan tekemässä. Siis minä. Hakemassa opiskelemaan Iltalehden mukaan sisäänpääsyltään toiseksi vaikeimpaan yliopistoon, ja myöskin Iltalehden mukaan sisäänpääsyltään kolmanneksi vaikeinta alaa opiskelemaan. Melkoiseen soppaan olen itseni sotkenut. Ehkäpä vain vaihdan alaa teknillistieteelliseen, sinne kun on tuon listauksen mukaan parhaimmat sisäänpääsyprosentit...

Ei vaan! Sen verran motivaatiota ja kilpailuhenkeä minusta kyllä löytyy, että tässä taistossa olen mukana koko sielullani ja ruumiillani. Vaikeina hetkinä täytyy vain muistuttaa itseään haaveista ja toisaalta myös jo aikaisemmasta onnistumisesta psykan kirjoituksissa. Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Tässä viimeisiin kirjoituksiin valmistautuessa on tullut puuhailtua kaikkea pientä kivaa myös pääsykokeita ajatellen. Kirjoittaessani tuon valtaisan kertaustekstin psykan yo-kokeisiin tulin samalla kerranneeksi lukion psykologian aihepiirit melkoisen kattavasti. Aivot ovat siis taas erityisen vastaanottavaisella tuulella uuden psykologisen tiedon suhteen. En edes malta odottaa artikkelien julkaisemista, johon on muuten tasan kuukausi. Jyväskylän artikkelit julkaistiin täällä jo 1.3., ja olenkin huvikseni lueskellut niitä läpi ja samalla tutustunut artikkelien rakenteeseen ja tyyliin.

Lisäksi olen miettinyt "värikoodeja" etukäteen, sillä kohtaan aina saman ongelman noiden Stabilon tussien kanssa puuhaillessani: mitä väriä käytän mihinkin? Nyt kun mietin ne valmiiksi, voin sitten oikeasti keskittyä vain prosessoimaan artikkelien tietoa enkä kuluttamaan turhaa aikaa pohdintaan pinkin ja vihreän värin väliltä. Alla olevassa kuvassa on sivu eräästä Jyväskylään vaadittavasta artikkelista, eli yhteisvalinnassa hakevien ei kannata säikähtää onko tullut missattua jotain erittäin tärkeää. Ei ole.


Pari viikkoa takaperin askartelin flashcardseja, joihin kirjoitin tilaston kaavoja ja muuta tärkeää tilastomatemaattista asiaa. On ihan älyttömän kätevää selailla noita kortteja ja pyöritellä kaavoja mielessä vaikkapa keittiön pöydän ääressä ruokaa syödessä. Flashcardsit tulevat varmasti olemaan kova juttu myös artikkelien opettelussa. Olen lueskellut holopulkin ja lisämateriaalit läpi pariin kertaan kunnolla värikoodailuja tehden (jonka johdosta täytynee marssia ostamaan uudet tussit, sillä värit meinaavat uhkaavasti osoittaa loppumisen merkkejä) ja lisäksi laskenut laskun sieltä täältä ihan vain muistia virkistääkseni.

Vaikka en vielä olekaan valmistautunut pääsykokeisiin kokopäiväisesti, alkaa silti pikkuhiljaa tuntua siltä, että elämä pyörii lähinnä vain niiden ympärillä. Parin viikon päästä olenkin jo täydessä tohinassa tilastomatikan parissa, tavoitteenani saada hieman kulunut laskurutiinini takaisin kovaan tikkiin. Miten teillä muilla pääsykoeahertajilla sujuu?

Kommentit

  1. Haen ite Jyväskylään ja artikkelien työstäminen on jo täydessä vauhhdissa. Teillä on kyl kauheen vähän aikaa lukee niitä artikkeleita Tampereelle, jos ne julkastaan vasta 10.4. ja koe paljon aikasemmin kun meillä?? Huh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että hyvin sujuu! Tampereelle (ja muihin yliopistoihin yhteisvalinnassa) on tosiaan melkoisen tiukka aikataulu. Toisaalta ymmärtäähän sen, kun hakijamäärät kasvavat vuosi vuodelta mutta yliopistot eivät voi kasvattaa sisäänottomääriä. Motivaatiotahan tässä testataan, että kuka jaksaa tiukasta aikataulusta huolimatta opiskella vaadittavat asiat. Täytyy toivoa, ettei siellä odottaisi ainakaan hirveästi yli 20 artikkelia...

      Poista
  2. Hei! Aloitan huomenna luku-urakan! Vihdoin kevään ylioppilaskokeet ovat ohitse. Olen hyvin innoissani, sillä psykologiasta sain erittäin hyvät pisteet!

    Haen itse siis Joensuuhun, johon on kaksi valintakoekirjaa: toinen kehityspsykaa ja toinen tuttua tilastoa. Vähän ehkä on semmonen kiire, sillä enää vajaa 2 kuukautta aikaa pääsykokeisiin! Tavoitteena olisi lukea monta tunia päivässä ja sitten 1 lepopäivä viikonloppuna.

    Haen vasta ensimmäistä kertaa, joten olisikin lottovoitto päästä suoraan lukiosta lukeen psykaa :). Toisaalta, jos välivuosi tulee kohdalleni, on minulla jo suunnitelmat sillekin.

    Tsemppiä tosi paljon ja onnea pääsykokeeseen!!! Ehkä olemme kaikki tulevia psykologeja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tosi kiva kuulla, että psykan yo meni hyvin. Jes! Mullakin on kirjoitukset vihdoin ohi, ja tänään tai huomenna aloitan tilaston parissa kokopäiväisesti.

      Meillä on siis samanlainen tilanne, että olemme ensimmäistä kertaa hakemassa. Hienoahan se olisi saavuttaa haaveet jo heti ensimmäisellä yrittämällä. Täysillä ainakin on yritettävä ja jos nyt ei nappaa, niin onpahan ensi haku kertaa varten jo rutkasti enemmän tietoa ja kokemusta hallussa!

      Tuon kahden kuukauden aikana ehtii varmasti ottamaan ko. kirjat hyvin haltuun. Tsemppiä siis sinnekin! Ja ehdottomasti päivitystä sitten viimeistään kokeen jälkeen, että miten siellä menikään. :)

      Poista

Lähetä kommentti