Liian herkkä psykologiksi?

Pohdiskellessani omia ominaisuuksiani ja tunnistaessani itseni melkoisen herkäksi ihmiseksi, tulin esittääkseni itselleni mielenkiintoisen kysymyksen: olenko liian herkkä toimimaan psykologina? Kysymys on tietysti hieman aikainen ottaen huomioon sen, etten laisinkaan tiedä pääsenkö opiskelemaan alaa tänä vai vasta jonakin muuna vuonna. Mutta mielenkiintoisiin kysymyksiin on tietysti tartuttava heti!

Omaa herkkyyttäni voisi kai kuvailla myös muotitermein erityisherkkyydeksi, mutta jostain syystä kavahdan lokeroimasta itseäni ominaisuuksieni takia mitenkään "erityiseksi" tai erityistarpeita vaativaksi ihmiseksi. Puhun itsestäni mieluiten vain herkkänä.



Oma herkkyyteni näkyy ennen kaikkea emotionaalisena herkkyytenä. Olen kova itkemään: itken pahoittaessani mieleni, kohdatessani pettymyksiä, ollessani valtavan iloinen, nähdessäni koskettavan leffan tai kuullessani hyvää musiikkia. Koen niin ilon kuin surunkin tunteet vahvoina, ja elän kokemaani tunnetta aina sataprosenttisesti. Emotionaaliseen herkkyyteen sisältyy kuitenkin muutakin kuin pelkkää jatkuvaa kyynelehtimistä. Olen herkkä havaitsemaan toisten tunteita ja reagoimaan sekä eläytymään niihin. Joskus empaattisuudesta on haittaakin, kun otan toisten tunteet omikseni ja esimerkiksi elän toisen surua yhtä vahvasti kuin se olisi omani.

Herkkyyteni näkyy myös yksinolemisen tarpeena. Vasta viime aikoina olen oppinut ottamaan itselleni omaa aikaa ja arvostamaan yksinolemista. Kun on vain minä, omat ajatukseni ja ympäröivä rauha, koen akkuni latautuvan ja olevani taas valmis toimintaan. Etenkin sosiaaliset tilanteet kuormittavat minua suuresti; osittain herkkyyteni takia, mutta osittain myös hiljaisuuteni ja hieman vetäytyvämmän luonteenpiirteeni takia. Olen ehdottomasti introvertti, ja nykyisin ylpeä siitä. Vielä pari vuotta sitten nuo ominaisuuteni aiheuttivat minulle suurta ahdistusta ja tuskaa, sillä silloin tuntui, että nuorten keskuudessa jotenkin "kuuluisi" olla sosiaalinen, rohkea, puhelias ja isoissa ihmismassoissa viihtyvä. Yksinäinen en kuitenkaan koskaan ollut, vaan muodostin muutamaan ihmiseen erittäin läheisiä ystävyyssuhteita.

Herkkien ihmisten ominaisuudeksi usein liitetäänkin kyky muodostaa syviä tunneyhteyksiä toisiin. Heille sanotaan olevan ominaista havaita herkästi toisten tarpeita ja tunteita, ja he ovat aidosti kiinnostuneita toisten tunne-elämästä. Herkät ihmiset ovat empaattisia ja myös hyviä kuuntelijoita. Pystyn samastumaan edellisiin täysin, ja olen pääsääntöisesti omiin ominaisuuksiini erityisen tyytyväinen. Äkkiseltään herkkyys sekä siihen sisältyvät empaattisuus ja hyvä kuuntelutaito kuulostavat täydellisiltä ominaisuuksilta myös psykologille, mutta onko kolikolla myös kääntöpuolensa? Väitän, että on.

Herkkyyteni ei aina ole minulle helppoa. Joskus itku tulee varoittamatta tilanteessa, jossa se ei olisi kovin soveliasta tai vaikuttaisi vähintäänkin oudolta, jos nuori nainen esimerkiksi itkeskelee kaupan kassalla kun rahat eivät riittäneetkään ostoksiin. Joskus empaattisuus muuttuu aiemmin sivuamakseni överiempaattisuudeksi, jossa elän toisten tunteita vähän liian vahvasti. Joskus jään tunneiksi suremaan auton alle jäänyttä ketunpoikasta, ja joskus tv-sarjan päähenkilön kohtalo tuntuu maailman epäreiluimmalta asialta. Koska olen hyvä kuuntelija, olen melko huono puhuja: minun seurassani hiljaiset hetket, tai vähän pidemmätkin sellaiset, ovat taattuja. Yksinolemisen tarve johtaa joskus siihen, että lukittaudun vessaan pitkiksi ajoiksi, kun en muuten saisi olla rauhassa, ja sosiaalisissa tilanteissa väsyn nopeasti.



Miltä kuulostaa psykologi, joka alkaa itkemään asiakkaan kerrottua ongelmansa? Tai miltä kuulostaa psykologi, joka miettii asiakkaittensa tarinoita vielä illallakin niin, ettei saa unta? Entä miltäpä kuulostaa psykologi, joka vain kuuntelee, mutta ei osaa puhua ja täten auttaa asiakastansa? Niin, melko koomiseltahan se kuulostaa. Jos ihminen ei kykenisi oppimaan vaan olisi vain ominaisuuksiensa vanki, voisi heti sanoa, ettei minusta ole psykologiksi. Mutta koska kehitys ja ihmisenä kasvaminen ovat onnekseni mahdollisia, voin silti realistisesti nähdä itseni pätevänä ja työssään viihtyvänä psykologina.

Olen aina ajatellut, että empaattisuus, kuuntelutaito ja kyky asettua toisen asemaan ovat sellaisia ominaisuuksia, joita tulen tulevaisuudessa työssäni tarvitsemaan. Eikä tarvitse olla edes psykologi, vaan missä tahansa vuorovaikutukseen perustuvassa ammatissa edellä mainitut ominaisuudet ovat mielestäni suuri lahja. Voi olla, että toteuttaakseni perinteistä psykologin työtä joudun ottamaan suuria harppauksia henkisen kasvun parissa, jotten alkaisi elämään asiakkaitteni tarinoita liian vahvasti ja jotta saisin säilytettyä yöuneni. Tai voi olla, että koen sellaisen työn liian raskaaksi, ja löydän muita kiinnostavia työtehtäviä joissa pääsen toteuttamaan ammattitaitoani. Tai voi olla, etteivät ominaisuuteni aiheuta minulle lainkaan ongelmia tulevaisuudessa.

Olenko siis liian herkkä psykologiksi? Johtopäätöksenä voin selkä suorassa ja leuka pystyssä todeta, että en. Sen sijaan tulen olemaan psykologi, joka osaa kuunnella, eläytyä asiakkaansa asemaan ja muodostaa tämän kanssa vahvan tunneyhteyden.

Tulen olemaan juuri se herkkä psykologi, joka haluan olla. 

Kommentit

  1. Pystyin kyllä samaistumaan. Itsekin olen enemmän se hiljainen tyyppi, joka ryhmäkeskustelussa enemmän kuuntelee ja ymmärtää kuin puhua pälpättää. Itse koen, että tällaisesta herkkyydestä, eräänlaisesta tunneälystä, on varmasti hyötyä psykologin työssä. Tietenkin olisihan se ehkä hieman arveluttavaa, jos esim. asiakkaan kertoessa vakavaa lapsuuden traumaa, psykologi yllättäen purskahtaisi kyyneliin. Olisin varmasti itsekin tippa linssissä, erityisesti jos kohteena olisi lapsi. Parempi niin, että ymmärtää ja havaitsee sekä toisten että omat tunteet ja antaa niiden olla yrittämättä tukahduttaa tai estää niitä.

    Tuota pohdintaasi liittyen psykologin työn ja vapaa-ajan rajaan olen itsekin erityisesti pohtinut. Osaanko jättää työasiat työpaikkaan ja olla murehtimatta asiakkaiden huolia ja murheita vapaa-ajallani? Tämä asia koskettaa varmasti jokaista psykologia, joka vastaanottaa asiakkaita. Onneksi jokaisella työpaikkalla on varmasti ymmärtäväiset kollegat, joiden kanssa näitä asioita voi käsitellä.
    Asian voi nähdä henkisesti raskaana, mutta niin kuin sanoit, kolikolla on aika kääntöpuoli. Psykologina saat olla se ainutlaatuinen ihminen, joka auttaa ja edistää ainutlaatuisten ihmisten arvokasta elämää ja hyvinvointia. Asiakkaat turvautuvat sinuun ja sinun auttavaan käteesi. Työ on varmasti myös erittäin palkitsevaa.

    Tulet varmasti olemaan erittäin ymmärtäväinen, aito ja hyväsydäminen psykologi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Ihmisten väliseen vuorovaikutukseen perustuvassa ammatissa työntekijällä voi olettaakin olevan sitä tietynlaista herkkyyttä ja tunneälyä. Esimerkiksi psykologi, jolla ei ole lainkaan empatiakykyä, kuulostaa sekin hieman kyseenalaiselta. Mielummin herkkä ja ymmärtäväinen kuin täysin tunnekylmä!

      Poista
  2. Herkkyys on minunkin mielestäni suuri lahja. Itse en ole kovinkaan herkkä tai empaattinen, haluaisin kyllä olla, ja aina välillä salaa kadehdinkin ihmisiä joilla on kykyjä olla herkkiä, luovia, ymmärtäväisiä... En tiedä pystyykö ihminen oppimaan ei-herkästä herkäksi, tuskinpa. Ehkä toisin päin se onnistuisi paremmin? Olen silti tyytyväinen itseeni ja arvostan näitä luonteenpiirteitä, jotka minulle on suotu. Maailma tarvitsee kaikenlaisia ihmisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni on turhaa kadehtia ihmisiä ominaisuuksien perusteella, sillä kuten itsekin sanoit, maailma tarvitsee kaikenlaisia!

      Omia ominaisuuksiaan on toki hankala ellei mahdotontakin muuttaa kokonaan, mutta toisten piirteiden korostaminen ja toisten jättäminen vähemmälle huomiolle voisi olla oiva keino kehittää itseään haluamaansa suuntaan. Toki tyytyväisyyden nykyisiin piirteisiin täytyy olla kunnossa, sillä tuskinpa sitä onnea tulee saavuttamaan yrittämällä muuttaa itseään täysin eri ihmiseksi kuin todellisuudessa on. Tässä minulla on vielä paljon opittavaa... :)

      Poista
  3. Hei, kolmosvuoden psykalainen täällä!

    Moni psykalainen pitää itseään todella empaattisena, mutta jos koet että on vaikea esimerkiksi juuri erottaa työ ja oma elämä toisistaan työn tunnepitoisuuden vuoksi, voisin suositella suuntautumisen uudelleenmiettimistä. Kaikki psykologithan eivät ole kliinisessä asiakastyössä, ja vaikka olisivatkin, eivät välttämättä ns. "ongelmaisten" ihmisten kanssa.

    Esimerkiksi työ- ja organisaatiopsykologi tekee kyllä työtä ihmisten kanssa ja on psykologi sanan todellisessa merkityksessä. Näissä hommissa asiakastyö on usein stressitekijöistä puhumista, mutta jos työntekijöihin kohdistuu erityisen voimakkaita ongelmatilanteita (esim. perheenjäsenen kuolema, avioero), voi suosiolla ohjata asiakkaan työterveys- eli kliinisen psykologin juttusille. Työ- ja organisaatiopsykologi siis voi olla enemmänkin konsulttitehtävissä, eikä joudu tahtomattaan käymään erityisen traumapitoisia asioita läpi ihmisten kanssa.

    Tietenkin on myös esim. neuropsykologia, kehityspsykologia ja tutkimuspuoli ylipäätään. Jos siis koet ettei sinusta ehkä ole juuri kliiniseksi psykologiksi, muista, että vaihtoehtoja on runsaasti! Psykologia on siitä hyvä ala, että sen alle mahtuu monenlaista työtehtävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, ja iso kiitos kommentistasi!

      Psykologian monipuolisuus on juuri yksi niistä syistä, miksi ala kiehtookin minua niin paljon. Tällä hetkellä en osaisi edes sanoa mihin haluan suuntautua, kun jokainen vaihtoehto tuntuu niin hurjan mielenkiintoiselta. Kiva kuitenkin kuulla, että mahdollisuuksia on eikä kliininen asiakastyö ole se ainoa vaihtoehto.

      Opiskellessa sen sitten varmaan näkee, mikä "suuntaus" alkaa kiinnostamaan eniten ja tuntumaan itselle sopivimmalta.

      Poista
  4. Tänään tuli Joensuun tulokset. Miten sun Riku kävi? Itse olin päässyt sisään maisterihaussa. Toivottavasti sinuakin odotti positiivinen yllätys. Ja Tiia, uskon, että herkkyys on iso voimavara - elämässä ja psykologin työssä.

    VastaaPoista
  5. Mä odottelen myös Rikun tuloksia; olet ollut niin vahvasti mukana koko kevään ajan, ettet arvaakaan miten paljon mua oikein jännittää sun puolesta!

    Ja hirmuisesti onnea sinulle anonyymi. Positiivisten tulosten kuuleminen saa kyllä mullekin hymyn huulille. Jee!! :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos, Tiia! Jännitän myös sinun puolestasi ja pidän peukkuja. Aina omaan intuitioon ei voi luottaa, sillä itse olin aika varma, etten pääse. Toivotaan hyviä uutisia sekä sinulle että muille tämän - erinomaisen - blogin lukijoille! Tsemppiä loppuodotukseen ja rentouttavaa juhannusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 4. varasija.

      Mun on nyt pakko sanoa, että olen oikeesti niin ylpeä itsestäni, että ekalla yrittämällä pääsin jo noin lähelle! En olisi voinut kuvitellakaan, että pääsen noin lähelle. En varmaankaan pääse varasjoilta. Aloituspaikkoja oli 40 ja neljäs varasija. Toisaalta, ei sitä voi vielä tietää :)

      Vaikka en päässytkään, oon jotenkin super iloinen, koska nyt mä tiedän, että mä pystyn siihen! Ainiin..... jos olisin saanut edes yhden ällän, olisin nyt varmaan sisällä.

      Mua jännittää todella paljon Tiian tulokset, koska hän on varmasti panostanut meistä kaikista eniten ja kaiken lisäksi Tampereella on varman kaksi kertaa vaikeampi päästä verrattuna Joensuuhun.

      Nyt vaan rukoilen, että neljä ihmistä ei ota paikka vastaan tai on jolloin äitiyslomalla tai jotain :D. Harva varmaan jättäisi ottamasta paikkaa vastaan, johon on päässyt. Psykologia on kuitenkin niin iso juttu!!

      Seuraavan kerran kun haen, ei ole enää mitään yo-kokeita tiellä, vaan täysi panostus pääsykokeeseen heti materiaalien julkaisemisen jälkeen! Mä kyllä pystyn siihen!

      Poista
    2. Vau, en voi kuin ihailla asennettasi! Vaikka itse olen valmistautunut hylättyyn päätökseen, olen melko varma, että masentelen silti tulosta päivätolkulla jos yliopiston ovet eivät vielä tällä kertaa aukea... Mutta vielä pitää malttaa odottaa tuloksia, äh.

      Tuosta suorituksesta sietääkin olla ylpeä ja iloinen, sillä onhan Joensuunkin hakijamäärät melkoiset. Ja kuka tietää, jos ihme tapahtuisikin ja pääsisit vielä varasijoilta sisään.

      Nyt saat ansaitusti vetää henkeä ja pitää taukoa opiskelusta. :) Noin lähelle pääseminen antaa toden totta paljon luottoa itseen ja omiin kykyihin, ja sano mun sanoneen: Tuolla päättäväisyydellä pääset vielä varmasti opiskelemaan psykologiaa!

      Poista
    3. Paljon onnea sinulle Anonyymi opiskelupaikasta, on varmasti maailman mahtavin fiilis nyt! :)

      Riku, kylläpä pääsitkin todella lähelle maalia! Saat olla hurjan ylpeä itsestäsi, kun onnistuit noin hienosti yo-keväänä ja ekalla kertaa. Sinussa on kaikki potentiaali!

      Vielä noin viikko HTT-tuloksiin. Minähän olen jo (kuten aikaisemmin mainitsin ja asiaa perustelin) lakannut odottamasta uutista sisäänpääsystä.

      Tämä oli jo kolmas hakukertani ja olenkin viime aikoina pohtinut tulevaa. Olen tällä hetkellä omasta mielestäni osaamiseni huipulla mitä tulee tilastomatikkaan, ja kevään panostukseni pääsykokeeseen oli kaikin puolin valtaisa -myös taloudellisesti. Näin ollen, jos/kun en pääse tänäkään vuonna sisälle Tampereelle tai Helsinkiin, en oikein jaksa uskoa, että se voisi olla mahdollista ensi vuonnakaan.

      Skeemakkeen sivuilla puhuttiin tulevasta liitosta yhteisvalinnan kanssa keväällä 2018. Mikäli näin tapahtuu, Joensuun pääsykoe tulee myös muuttumaan radikaalisti. Mikäli Jyväskylän pääsykoe puolestaan säilyttää nykymuotonsa, hakijoiden määrä sinne varmaankin moninkertaistuu? Itsekin näkisin panostavani ensi keväänä Jyväskylän kokeeseen, mikäli jaksan vielä neljännen kerran motivoida itseni tähän suureen urakkaan. Valmistun ensi keväänä eri alalta, ja voihan olla että valmistumisen jälkeen halajan ainakin toviksi työelämään. Nähtäväksi jää :)

      Tsemppiä kaikille tulosten odotteluun!





      Poista
    4. Hei!

      Oletko miettinyt, jos vaikka hakisitkin Joensuuhun tai Jyväskylään, mikäli et tällä kertaa pääse sisään? Niihin on varmasti helpompi päästä verrattuna HTT-komboon. Itsekin luin n. 2 kuukautta ja yo-rivissä ei ole yhtä ainutta laudaturia, ja siitä huolimatta pääsin jo niihin lähelle sisäänpääsyä.

      Voipi olla niin, että ensi vuonna Joensuu tulee yhteisvalintaan. Minusta kuitenkin tuntuu, että hakijamäärät saattavat hiukan laskea Joensuuhun, sillä entiset joensuulaiset saattavat nyt hakea Jyväskylään. Olisi kätevää, jos yhdellä kokeella voisi hakea neljään eri yliopistoon.

      Tapasin Joensuun pääsykokeissa monia ihmisiå, jotka hakivat jo esimerkiksi toista tai kolmatta kertaa. Yksi opiskelijatuutori pääsi vasta neljännellä kerralla :). Psykan opiskelupaikka on kultaakin kallimpi ja sitä kannatta yrittää ehdottomasti useita kertoja!

      Oletko ollut näinä kahtena viimeisenä hakukertana lähellä sisäänpääsyä?

      Toivottaan, että portit psykalla aukeaa tänä keväänä sinulle!!!

      Poista
  7. Tosi hyvinhän sulla Riku meni eka kerraksi! Ja paikkoja voi vielä vapautui, jos sun edellä on sellaisia, jotka on hakeneet muualle kuin Joensuuhun ensisijaisesti ja saa paikan. Itsekin olen pohdiskellut teidän kanssa ihan samaa: jos JNS liittyy yhteishakuun, moni JNS-hakija, hakee Jyväskylään. Niin itsekin olisin tehnyt, jos en olisi nyt päässyt ja tuo spekulaatio toteutuisi. Voi kuitenkin olla pelkkää spekulaatiota, sillä samasta on puhuttu jo useamman vuoden ajan. HTThen voi olla yllättävän hyvät mahikset, koska koe oli lienee suurimmalle osalle vaikea ja yllättävä (niin kuin yleensä).

    VastaaPoista
  8. Tuleekohan ne HTT-tulokset jo lähiaikoina vai pitääkö odottaa ihan tuonne 30.6 asti? Voi mua niin jännittää Tiian tulokset! Tuleekohan sieltä sit ihan semmonen kirje, jossa lukee omat pääsykoepisteet? Mulla vaan lukee opintopolussa varasija 4. eikä mitään muuta. Haluaisin kovasti tietää, paljonko sain pisteitä monivalinnoista ja varsinkin siitä esseestä.

    Taidampa tässä nyt alkaa päntätä tuota HTT-kombon tilastomatikan kirjaa, sillä se onkin luultavasti Joensuun pääsykoemateriaalina ensi vuonna. Aion varmasti myös käydä valmennuskurssin keväällä 2018. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta en malta odottaa, että pääsen pänttäämään jo ensi vuoden pääsykokeeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä tässä nyt jännäillään, että täytyykö odottaa viimeisille päiville asti. Jos edellisvuosien merkit pitävät paikkansa, niin täytyy. Plääh!

      Kirje tulee tosiaan joka tapauksessa, eli saat tietää omat pääsykoepisteesi siitä. Jos (oma) valintani on hyväksytty niin kirjekuorikin lienee vähän paksumpi ja enemmän informatiivisia lappusia sisältävä... eli paksua kirjekuorta odotellaan ohuen läpyskän sijasta :D

      Hienoa kuulla, että intoa riittää! Muista kuitenkin kuunnella itseäsi ja pitää tarvittava tauko ennen seuraavaa luku-urakkaa, jottei ensi keväänä homma ala jo puuduttamaan. Vaikka noh, silloin kun motivaatio on kohdillaan, sellaiseen tuskin on huolenaihetta... :) Valintakoemateriaalejakaan on paha arvailla etukäteen, mutta toki tilastotaidon ylläpito on aina erittäin yleishyödyllistä toimintaa.

      Poista
    2. Munkin varmaan täytyy odottaa tuonne 30.6 asti, että ihan aidot oikeat tulokset tulee. Tämä opintopolku nyt jotekin sekoilee: eilen olin vielä varasijalla 4. Tänään katsoin uudestaan ja luki ''hyväksytty''.

      Nyt 2 minuuttia sitten luki, että varasija 9.

      Mitäh.........

      Poista
    3. Onpa hämmentävää. Eikö siitä sitten päässyt ottamaan opiskelupaikkaa vastaan, jos kerran hyväksyttykin ehti siellä jo lukea?

      Poista
    4. Lähetin heti sähköpostia Itä-Suomen yliopiston hakijapalveluihin. Heidän mukaansa kaikki on vielä mahdollista. Hakijoiden sijoittelua jatketaan ja muutetaan ja lopulliset tulokset tulevat 30.6.

      Poista
    5. Hain itse maisterihaussa, jossa taisi olla 75 hakijaa ja käsittääkseni tulokset selvillä. Normihaussa lienee enemmän osanottajia ja ehkäpä niiden käsittelyssä menee kauemmin. Tsemppiä odotukseen!

      Poista
  9. Voi apua, Rikulla on kyllä jännät paikat kerta sijoitus noin heittelee! Kummaa sählinkiä Joensuussa, olisivat vaan julkistaneet tulokset yhdessä muiden yliopistojen kanssa eli ensi viikolla. Jotkut on saattaneet hakea vaikka useampaan kohteeseen, eikä esimerkiksi Jyväskylän tulokset liene vielä valmiit. Vasta tällä viikolla olleet ne soveltuvuuskokeetkin. Huoh. Riku, pidän sulle peukut pystyssä tämän jännitysnäytelmän keskellä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, tässä nyt sit odottelaan ensi perjantaihin asti. Toivottavasti nyt pääset sisään Manna :). Kolmas kerta toden sanoo.

      Onko mitään suunnitelmia välivuodelle, jos sellainen kohdallesi tulee? Itse olen jo aloittanut avoimen yliopiston psykan perusopintoja hieman. Samalla varmaan selailen silloin tällöin tota tilaston kirjaa, ettei sitten vallan unohdu kaikki, kun ensi keväänä mahdollisesti haen uudestaan.

      Poista
  10. Huomenna tulokset tulevat. Jännää. Mä pidän peukkuja sinulle Tiia! Itse saan vihdoin nähdä omat valintakoepisteeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa tulokset tulivatkin jo tänään, ja kirjoitin juuri tekstin siitäå, kuinkas minulle kävikään...

      Poista

Lähetä kommentti