Helli ja hoivaa motivaatiotasi

On lienee kaikille selvää, että ilman motivaatiota ihmisen toiminta olisi päämäärätöntä haahuilua sinne tänne. Motivaatiosta psykologian käsitteenä olen kirjoittanut muun muassa tässä ja tässä tekstissä, joten niihin kannattaa tutustua. Nyt aion kirjoittaa motivaatiosta hieman arkisemmin, tavoitteiden ja saavutusten näkökulmasta sekä pohtia motivaation merkitystä pääsykokeisiin valmistautumisessa.

Motivaatio on kaiken perusta. En kirjoittaisi tätä tekstiä, en laskisi tilastomatematiikan laskuja saatika suorastaan odottaisi muun pääsykoemateriaalin julkaisemista ilman motivaatiota. Haluni päästä opiskelemaan itseäni kiinnostavaa alaa motivoi minut työskentelemään tavoitteideni eteen. Siksi onkin tärkeää säännöllisesti pohtia, mikä juuri minua motivoi. Tavoitteiden saavuttamisesta ja matkasta kohti haaveita tulee helpompaa ja mielekkäämpää, kun jaksaa aina pitää mielessä mikä toimii motivaattorina ja miksi lähtikään tavoittelemaan jotakin. Sama pätee niin urheilussa, elämäntapoihin liittyvissä asioissa kuin opiskelussa.

Kirjoita tavoitteesi ylös ja mieti, mikä motivoi sinua toimimaan tavoitteidesi eteen. Pidä se mielessäsi koko matkan ajan.



Ei ole samantekevää, millaista motivaatio on. Sisäisen ja ulkoisen motivaation käsitteet ovat varmasti monelle tuttuja ja niistä löytyykin lisää tietoa yllä mainitsemistani teksteistä. Kaikista parhain tilanne on silloin, kun motivaatio toimintaan on sisäistä. On vaikea kuvitella, että pääsykokeisiin valmistautumisessa ulkoinen motivaatio edes voisi toimia: kyse on niin suuresta urakasta ja varmasti jokaiselle hakijalle hyvin tärkeästä tavoitteesta, jonka saavuttamiseen on pakko kerätä tarvittava motivaatio sisäsyntyisistä asioista. Minua motivoi tavoitteiden saavuttaminen ja itselleni asettamien haasteiden selättäminen, tiedon hallinta ja uuden oppiminen sekä tietyllä tapaa myös itselleni ja muille näyttäminen — minusta on tähän. Sisäisesti motivoituneena opiskelun tulokset ovat tehokkaampia ja myös itse matka – ei vain tavoitteiden saavuttaminen – tuntuu tärkeältä osalta prosessia. Tässä mielenkiintoinen teksti sisäisestä motivaatiosta.

Pohdi, onko motivaatiosi sisäistä vai ulkoista. Jos tunnistat itsessäsi ulkoa motivoitavuutta, mieti, millä tavalla voisit kiinnostua asiasta myös sisäisesti. Toisaalta, jos ulkoinen motivaatio on ennenkin toiminut kohdallasi hyvin, anna mennä ja nauti motivaatiostasi.

Motivaation säilyttämiseksi täytyy joinakin hetkinä tehdä enemmän töitä kun toisina. Psykologian pääsykokeisiin valmistautumisessa hyvänä esimerkkinä toimivat tilastomatematiikan laskut. Kun laskut sujuvat ja pääkoppa pysyy menossa mukana, motivaatio kasvaa ja usko tavoitteiden saavuttamiseksi vahvistuu. Puolestaan silloin, kun tehtävänanto tuntuu heprealta ja aivoihin on muodostunut sitkeä jumi, joutuu itseään muistuttamaan useasti motivaatiosta ja aikaisemmista onnistumisista — muutoin pääsykoekirjojen heittäminen kiukaan pesään olisi liiankin lähellä. Been there, done that, ainakin melkein. Jotta motivaatio ei karisisi heti alkumetreillä tai ensimmäiset vaikeat asiat kohdatessa, on tavoite parasta jakaa pienempiin osiin. Kun tietää voivansa saavuttaa osan suuresta tavoitteesta jo lähitulevaisuudessa, on helpompi pysyä motivoituneena.

Aseta itsellesi päätavoitteen lisäksi pienempiä välitavoitteita: mitä aion osata viikon päästä, milloin osaan laskea korrelaation? Välitavoitteisiin kannattaa ujuttaa sisäistä motivaatiota kasvattavia asioita, kuten tiedon hallintaa ja uuden oppimisesta kiinnostumista. Muista, että ilman motivaatiota et koskaan pysty ponnistelemaan tavoitteidesi eteen. Siispä helli ja hoivaa motivaatiotasi.

Kommentit

  1. Onpa syötävän suloinen blogi!! :D Mulla oli joskus kans psyka haaveena, nyt en enää ole ihan varma mihin haluaisin jatkaa (välivuotta vietän). Mut silti oli mielenkiintosta lukea näitä tekstejä, sain paljon ajattelemisen aihetta.

    Kiinnostaisi kuulla myös ihan että miten sun opiskelut sujuu? Stressaatko yhtään tmv? Hmmm jollai tapaa mun kiinnostus psykaa kohtaan alkoi vähän nostelemaan päätään taas mutta en sitten tiiä :D toinen mikä vois olla kiinnostavaa niin logopedia. Ootko ite koskaan miettiny logopediaa?

    Huh nyt tuli kyllä monta kysymystä. Kiitos jos vastaat! Nii ja onnea pääsykokeisiin sitten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Voisin kirjoittaa pääsykoekuulumisista oman postauksen, sillä veikkaan että multa voisi irrota juttua aiheesta vähän enemmänkin. Pikaisena vastauksena kuitenkin että en oo vielä oikein osannut stressata. Yleensä mulla tulee sellainen viime hetken paniikki eli saa nähdä miten nyt käy.

      Tajusin logopedian olemassaolon vasta muutama kuukausi sitten ja pohdin, että voisin pitää sitä varavaihtoehtona psykalle. Siinä yhdistyisi kuitenkin kivasti lääketiedettä, psykologiaa ja sitä puheviestintää, jotka ovat kaikki hurjan kiinnostavia aiheita. En aio kuitenkaan panostaa logopedian lukemiseen sen enempää, vaan käyn vaan tsekkaamassa pääsykokeet huvin vuoksi.

      Poista
  2. Oi harvoin löytää tälläsiä psykologiablogeja! <3 Mä oon hakemassa toista kertaa psykalle Jyväskylän yliopistoon ja oon tehnyt psykologian opintoja valmiiksi avoimessa yliopistossa. Saa nähä miten tänä vuonna käy, ihan hitsin suosittu ala kyllä! :D

    Tsemppiä lukemiseen! <3

    http://viiskyttieta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihana blogi sinullakin, taidetaan molemmat tykätä ripauksesta vaaleanpunaista :D Noista avoimen opinnoista on varmasti hurja hyöty! Ajattelin itsekin suunnata avoimeen sitten jos ekalla kerralla ei tärppää.

      Tavallaan hirvittää nuo suuret hakijamäärät, mutta toisaalta huomaan ahdistuvani liikaa jos alan niitä suuremmin miettimään. Eli parasta vaan keskittyä omalla kohdallani tekemään parhaani.

      Tsemppiä sullekin pääsykoeurakointiin, toivottavasti tällä kertaa onnistaa! <3

      Poista

Lähetä kommentti