Elä nyt, kun voit

Kirjoitin tämän tekstin erään kommentoijan toiveiden pohjalta, ja täytyy sanoa, että koin todella hyödylliseksi päästä kunnolla pohtimaan omia ajatuksiani ja menneitä päiviä. Juhlien järjestely on haukannut suurimman osan päivieni sisällöistä, joten en ehkä ole saanut pääsykoekevättä kunnolla "paketoitua" ja sinetöityä sen vaatimalla tavalla. Nyt voin kuitenkin sanoa, että olen valmis kesään ja elämään, miettimättä enää mennyttä koetta. Tulosten julkaisemisen päivä ei enää ole tulevaisuudessa häämöttävä mörkö, vaan päivä, joka tulee kertomaan lähitulevaisuuteni suunnan. Oli suunta mikä hyvänsä, odotan sitä iloisena ja luottavaisin mielin.

Miten olen keskittynyt rentoutumiseen ja pääsykokeesta palautumiseen?

Kokeesta on nyt aikaa 17 päivää. Noihin päiviin on mahtunut jos minkämoista tunneskaalaa, pääosin iloa, mutta myös niitä synkempiä hetkiä. Näin jälkikäteen ajateltuna ensimmäinen viikko tuntui helpoimmalta: olin yksinkertaisesti vain niin helpottunut, että minulla alkoi vihdoin loma ja että nyt sain vain keskittyä elämästä nauttimiseen. Tuona aikana minun ei tarvinnut juuri lainkaan keskittyä erikseen viemään ajatuksia muualle kokeesta.

Toisen viikon aikana masentavat ja itsesyyttelevät ajatukset yrittivät tunkeutua pääni sisään. Vaikka kokonaisuudessaan olenkin ollut tyytyväinen suoritukseeni ja alkanut arvostaa mahdollista välivuotta kasvattavana elämänkokemuksena, koin yllätyksekseni silti kaksi melko pahaa romahdusta. Toisen aikana aloin ajattelemaan omaa koetilannettani ja tekemiäni virheitä, ja olin melko pian syvällä ajatuksissa kuten: "Olen epäonnistuja", "Valmistautumiseni oli turhaa", "En onnistunut näyttämään itselleni enkä muille että minusta on tähän", "Ehkä olen vain liian tyhmä päästäkseni opiskelemaan psykologiaa", "En pääse elämässäni eteenpäin", "Miksi tein ne kaikki virheet?", "Olin typerä, kun edes kuvittelin voivani onnistua". Tuo päivä menikin aikalailla pelkkään vollottamiseen ja itsesäälissä rypemiseen, kunnes poikaystävä osuvasti muistutti, että mitään valintoja ei ole vielä julkaistu, ja että olin aiemmin jopa innoissani välivuodesta. Mihin tuo innostus muka nyt yhtäkkiä olisi kadonnut?

Toinen romahdus ei ollut aivan yhtä dramaattinen, mutta kurjalta tuntui sekin. Sen aikana tuntui, ettei elämässäni ollut enää sisältöä (ei tarvinnut enää lukea pääsykokeisiin), ja että millään ei ollut enää mitään tarkoitusta: minulla ei ollut päämäärää, ei suuntaa, ei tulevaisuutta. Tulisin viettämään välivuoteni isossa kaupungissa ja ahdistuisin siitä, etten kykenisi rakentamaan sosiaalisia suhteita ja masentuisin yksin kotona päivästä toiseen. Tuntui, että ehkä psykologia ei olekaan minua varten, ja samalla kohtasin pelottavalta tuntuvan ajatuksen: mikä minua edes kiinnostaisi yhtä paljon kuin psykologia? Niin, ei mikään.



En kuitenkaan halunnut pyrkiä eroon noista tunteista, vaan kohtasin ne sellaisina kuin ne minuun tulivatkin. Sallin itselleni sen hetken kokea itseni epäonnistujaksi, huonoksi ihmiseksi ja liian tyhmäksi psykologiaan, koska tiesin, että aikani murehdittuani surulliset ajatukset muuttuisivat lähes aggressiiviseksi päättäväisyydeksi onnistua seuraavalla kerralla. Ja niin kävikin. On ihan ok kokea kaikenlaisia tunteita, sillä pääsykoe on yksi merkittävimmistä tulevaisuuteen ja koko elämään vaikuttavista hetkistä. On kuitenkin syytä tiedostaa, ettet ole yhtä kuin kokemasi tunteet. Olet vain paikka, jossa nuo tunteet tapahtuvat. Niiden voi antaa vaikuttaa itseen (opittu avuttomuus), tai antaa olla vaikuttamatta. Negatiivisten tunteiden kokeminen ja niiden tarkkailu ei ole haitallista, mutta jos niiden antaa vaikuttaa itseen, sitä on pian melko syvässä suossa.

Kulunut viikko on taas ollut helpompi ja täynnä innostusta tulevasta: pääsen kyllä elämässäni eteenpäin, minun elämässäni on sisältöä ja kyllä tulevaisuuskin näyttää valoisalta. Koska tuleva vuosi tulee joka tapauksessa sisältämään upeita juttuja, kävi opiskelupaikan suhteen mitä tahansa, en ehkä ole paras esimerkki kertomaan siitä miten pääsykokeen jälkeen voisi päästä elämässä eteenpäin. Ja koska pyrin pitämään koko valmistautumisen ajan kiinni myös muusta elämästä ja elämänilosta, en ole kokenut mitään erillistä palautumisharjoittelua tarpeelliseksi. Ehkä tärkeintä on kuitenkin tehdä sellaisia juttuja joista nauttii ja jotka tuottavat iloa. Ja mitään ensi vuoden kokeeseen lukemisen aloittamista on edes turha harkita. 

Miten pääsykokeesta voisi irrottautua?

Ihmisellä on hassu taipumus muistella mennyttä ja jossitella tekemisiään. Totta puhuen mieli harhailee suurimman osan valveillaoloajasta jossain muualla kuin nykyhetkessä -- toisin sanoen mieli harhailee jossain, jota ei edes ole olemassa. Sen tajuaminen on melkoisen vapauttavaa, ja nykyhetken tiedostamiseen sekä välittömään läsnäoloon perustuvat niin ikään meditaatio ja muut henkisen heräämisen aiheet. Jos sinusta joskus tuntuu, että asiat ovat huonosti eikä mitään ole enää tehtävissä, keskity nykyhetkeen. Tällä hetkellä ja tällä sekunnilla mikään ei ole huonosti: katso vaikka puuta pihalla tai pilviä taivaalla; ne vain ovat, vaikka mikä olisi. Ole sinäkin. Älä elä menneisyydessä tai tulevaisuudessa, koska niitä ei ole olemassa. Elä nyt, kun voit.

Ainut asia mikä merkitsee ja johon voi vaikuttaa on nykyhetki. Vaikka kuinka yrittäisi saada asiat menneisyydessä muuttumaan tai valmistautua tulevaan, ainoa mikä merkitsee on tässä ja nyt. Menneisyys on toki ollut silloinen nykyhetki, mutta silloin tehtyä virhettä ei nykyhetkessä saa enää muuttumaan. Ainoa asia, mitä nykyisessä nykyhetkessä voi muuttaa on suhtautuminen menneisyyden virheeseen. Samaa ajattelutapaa olen käyttänyt pääsykokeenkin suhteen. Tein virheitä ja se harmittaa, mutta hei, se on mennyttä jo. Tässä hetkessä kaikki on kuitenkin hyvin. Tukeudun usein myös ajatteluun, että kaikella on tarkoituksensa. Jos sisäänpääsemiseni on jostakin kohtalokkaasta virheestä kiinni, sillä on kuitenkin varmasti tarkoituksensa, ja pääsen välivuoden aikana kokemaan sellaisia juttuja joita muuten en ehkä olisi koskaan kokenut. Ja kas, välivuosi ei tunnukaan enää hassummalta vaihtoehdolta!



Mitkä ovat suunnitelmani välivuoden varalle?

Kesällä on tiedossa muutto Tampereelle ja sopeutuminen uuteen kaupunkiin sekä omillaan asumiseen. Tällä hetkellä suunnitelmissani on etsiä töitä, ja ehkä napata uusi karvainen perheenjäsen (eli koiranpentu) mukaan elämää ilostuttamaan. En ole uhrannut ajatustakaan ensi vuoden lukuprosessille tai sen aloittamiselle, enkä aio vielä pitkiin aikoihin niin tehdäkään. Hyi. Sen voin kuitenkin sanoa, että tämän vuoden koe osoitti, ettei aikaisesta aloittamisesta ollut juurikaan hyötyä. Viime vuonna aloitin tilastomatikan harjoittelun syyskuussa ja pitkä valmistautuminen takasi kyllä vahvan pohjan rakentumisen. Jos ensi vuonna haen edelleen psykologiaan ja pääsykoemateriaalit pysyvät samoina, en usko tarvitsevani matikan suhteen kovinkaan pitkää valmistautumisaikaa. Tämä vuosi osoitti, että minulle sopii ehkä paremmin hieman tiiviimpi ja intensiivisempi opiskelurupeama. 

Olen kuitenkin pyöritellyt mielessäni ajatuksia mahdollisista varavaihtoehdoista. En halua olla vielä viidenkin vuoden päästä siinä tilanteessa, etten pääse psykologian pääsykokeesta eteenpäin. Koe kuitenkin mittaa valitettavan paljon myös sellaisia ominaisuuksia, joihin vaikuttaminen on vaikeaa (älykkyys, stressinhallinta jne.). Sisäänpääsy on pitkälti kiinni myös tuurista. Sen takia haluan löytää itselleni myös muita mielekkäitä vaihtoehtoja, joiden kautta voisin lähteä rakentamaan elämääni sellaiseksi kuin haluan. Joitakin sellaisia olenkin jo keksinyt, mutta toistaiseksi jätän ne vielä ajatusten tasolle hautumaan. En halua tehdä tulevaisuuttani koskien liian varmoja päätöksiä, koska kuten sanottu, sisäänpääsy voi edelleen olla mahdollista, joskin epätodennäköistä. Mutta mahdollisuus se sekin on. 

Aiemmin suunnittelin käyväni avoimen yliopiston kautta psykologian opintoja, mutta nuo suunnitelmat olen nyt luultavasti lopullisesti haudannut. Syyt, jotka päätökseen vaikuttivat, ovat jokseenkin henkilökohtaisia, enkä niitä tässä lähde sen paremmin avaamaan. Mielestäni avoimen opinnoista ei ole juuri lainkaan hyötyä pääsykokeen kannalta, vaan hyödyt koskevat lähinnä yliopistotasoiseen opiskeluun ja omaan alaan kiinni pääsemistä, ja toisaalta myös luppoajan hyötykäyttöä. Minulla ei kuitenkaan ole niin kiire työelämään, että kokisin opintojen jouduttamisen avoimen opintojen avulla olevan tarpeellista. 

Kommentit

  1. Olipa inspiroiva postaus :)

    Itsekin olen jo pohtinut erilaisia vaihtoehtoja tulevaisuuden kannalta. Aion opiskella avoimessa yliopistossa psykaa, mutta vain siksi että saisin välivuodelle jotain tekemistä. Opinnot voi kätevästi hyväksilukea, kun pääsee sitten joskus sisään.

    Olen kyllä samaa mieltä tuosta asiasta, että avoimen yliopiston opinnot eivät auta pääsykokeeseen. Pääsykoemateriaalit ovat kuitenkin tarkasti määritelty ja juuri ne materiaalit pitää osata. Se, että osaa yleisesti vaikka kehityspsykaa, ei juuri auta pääsykokeessa.

    Olen samalla miettinyt mahdollisia muita uravalintoja, jos psykalle ovet eivät aukenen kahden tai kolmen välivuoden jälkeen. Itseni kiinnostaa paljon neuropsyka, ja huomasinkin, että neuropsykologin erikoistumiskoulutus (3 vuotta) ei vaadi psykologin pätevyyttä, vaan mikä tahansa soveltuva ylempi korkeakoulututkinto käy.

    Mutta joo....Vaikka tuloksia ei voi vielä tietää, tunnen kuitenkin, että hylkäyskirje sieltä tulee. Syy tähän on alustavat pisteet. Minulla jäi valitettavasti kaksi ainetta ihan Laudaturin rajoille ja harmittaa erittäin paljon.

    Eipä tässä auta muuta kuin vain odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, mullakin jäi KUMMATKIN keväällä kirjoittamani aineet PISTEEN päähän laudaturista. Hieman harmittaa, kun noiden laudaturista uupumaan jääneiden kahden pisteen ero antaa mulle nyt huimat 12 pistettä vähemmän lähtöpisteissä. Vaikka noh, tuskinpa se sisäänpääsy noista pisteistä tulisi silti olemaan kiinni.

      Turha noita on edes lähteä korottamaankaan (ajatellen siis sitä, että tulevina vuosina valinnat muuttuu yo-todistuspainotteisemmiksi), kun tuollaisen yhden pisteen suhteen on vaikea lähteä parantamaan mistään. Viime vuonna se L olisi näillä pisteillä tullut, ensi vuodesta taas ei tiedä mitään. Täytyy olla tyytyväinen siihen psykan super-ällään ja tietysti näihin muihinkin arvosanoihin, ja jatkaa tätä loputtomalta tuntuvaa odottamista.

      Poista
    2. Onpa harmi :/. Oletko ajatellut, että tekisit tarkistusarvostelun? Minä aion rehtorini kanssa sellaisen tehdä maanantaina. Ei teidä, vaikka nousisi arvosanat.

      En kyllä korottamaan lähde mitään syksyllä. En yksinkertaisesti jaksa.

      Poista
    3. En taida jaksaa alkaa säätämään, sillä jonkunhan se täytyy muutenkin olla kuka jää sen pisteen päähän... Tähänkin käytän tuota osuvaa nykyhetkiperiaatettani, eli ei noillakaan sitten lopulta niin paljon väliä ole. :)

      Poista
  2. Ottaen huomioon, että psykologin ammattinimike on suojattu, niin tuo erikoistumiskoulutus kuulostaa hmmm... erikoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, mutta neuropsykologi pääasiassa antaa Kelan oikeuttamaa neuropsykologista kuntoutusta. Ei se ole sellaista perinteistä psykologin työtä. Mutta joo, useimmat neuropsykologit ovat kyllä psykologeja.

      Taisin juuri lukea psykonetin sivuilta, joka järjestää koulutuksia, että se vaatii tutkinnon, joka oikeuttaa psykologin ammatin harjoittamiseen :D. Ei kai siinä mikään muu kuin psykologia voi sopia.

      Noh, aion kuitenkin päästä opiskelemaan psykaa tulevina vuosina :).

      Poista
  3. Joo, kyllä se neuropsykologina työskenteleminen vaatii psykologin pohjakoulutuksen :)

    Ja saatat ihan hyvin päästä opiskelemaan psykaa jo tänä vuonna, vaikka ymmärtääkseni ajattelet yo-arvosanojesi painon sisäänpääsyn osalta aika suurena. Paperisi taitavat kuitenkin olla hyvät, ja mikäli koe itsessään on mennyt erityisen hyvin, niin eikös pelkällä valintakokeella voi päästä sisään Joensuussakin? Vai mitenkä se mahtaa olla, en itse asiassa tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta kommentistasi :). Lähtöpisteitä saan rivistä EEEM. Oli kaksi ainetta ihan paria pistettä vaille Laudaturia.

      Siis joo, onhan siellä se valintakoekiintiö. Eihän sitä ikinä tiedä, vaikka pääsisinkin sisään :P

      Oletko muuten itse hakenut nyt psykaa?

      Poista
  4. Enää tasan kolme viikkoa siihen, jolloin tulokset viimeistään julkaistaan. Vihaan tätä odottelua.

    Minkälaiset fiilikset teillä on? Ei saisi olla pessimistinen, mutta itse olen ainakin jo menettänyt toivoni sisäänpääsyn suhteen. Katsoin viime vuoden pisterajat Joensuuhun ja melkein tukehduin kahviini. Oli ne niin taivaallisen korkeat että huhuh.

    Onneksi tämä on vasta ensimmäinen hakukertani, joten välivuosi ei ole ongelma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olen jo lopen kyllästynyt odottamiseen. Nään unia joissa pääsen sisään ja unia joissa en pääse sisään. Ja valveillaollessa ajatuksetkin menee melkoista vuoristorataa: välillä tuntuu, että haluaisin jopa mielummin viettää nyt välivuoden, ja välillä taas ilman opiskelupaikkaa jääminen tuntuu suorastaan katastrofilta. Äh!

      Poista
  5. Itselläni meni vähän fiilikset, kun en saanut tällä viikolla kutsua Turun soveltuvuuskokeeseen. Turku on mulla vasta kolmantena, mutta sinne on ainakin aikaisemmin ollut matalin pisteraja (toki sove pudottaa vielä puolet hakijoista pois). Ajattelin siis etukäteen niin, että vaikka koe meni omasta mielestäni kivasti, niin ei sillä varmastikaan ole asiaa Tampereelle tai Helsinkiin. Ja nyt kun ei sitten herunut kutsua Turkuun, niin tämä ajatukseni sai vahvistusta. Kylläpä onkin nyt kuumottavat viikot edessä! Toki pidän vielä toivoa yllä, mutta ymmärrän realiteetit :)

    VastaaPoista
  6. Mannan kanssa samat fiilikset: ajattelin, että Turkuun (neljäntenä) olisi parhaimmat mahdollisuudet päästä. Nyt kun kutsua ei tullut, en varsinaisesti odota mitään, vaikka kuitenkin toki odotan. Ja toivon, että tämä pari viikkoa menisi nopeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon teille molemmille kuitenkin kovasti tsemppiä tulosten odotteluun! Pisterajoista ei kuitenkaan koskaan tiedä, ovatko ne tänä vuonna samanlaiset, ja että miten hakijat ovat eri yliopistoihin jakautuneet.

      Poista

Lähetä kommentti