Mistä on tilastomatikan opiskelu tehty?

Huomennaaaaaaaa! Koko kevään mittainen odotus palkitaan vihdoin ja viimein. Saavuttuani tänään kotiin parin viikon reissulta (joka siis sisälsi myös ahkeraa ja päivittäistä matikan opiskelua) laitoin ensitöikseni työskentelypisteeni kuntoon. Ajattelin ainakin aluksi kokeilla lukea kotona lukuunottamatta huomista artikkeleihin tutustumista kahvilassa. Aika näyttää, pystynkö keskittymään kotona täysillä vai pitäisikö lähteä esimerkiksi kirjastoon opiskelemaan. Tykkään kyllä enemmän kotona työskentelystä siksi, että täältä löytyy valmiiksi kaikki tykötarpeet. Jos haluan rustata valtavan mind mapin huoneeni seinälle tai liimata post it -lappuja kaapin oviin, voin sen tehdä, toisin kuin kirjastossa.

Vaikka en hirveämmin välittäisi julkaista blogissa itse otettuja tasaisen harmaita ja epäinspiroivia kuvia, päätin nyt julkaista muutaman kuvan omista matikkajutuistani. Lisäsin myös tuonne oikeaan sivupalkkiin kirjoittamani Tilastomatikan ABC -sivun, josta löytyy aakkosittain keskeisimpinä pitämiäni tilastomatikan käsitteitä. Kannattaa kurkata. Nyt kuitenkin kuvina, mistä on mun tilastomatikan opiskelu tehty!

Stabiloista. Ostin itselleni uudet Stabilot artikkeleita varten, koska holopulkin värittämiseen kului rutkasti väriainetta edellisistä tusseistani. Ja myynnissä oli myös maailman söpöimmät pastellin väriset tussit, ei niitä vaan voinut olla ostamatta! Kyllä, olen vakavasti merkkiorientoitunut. Ja ei, tämä ei ole maksettu mainos.



Kertauskorteista. Tiivistin koko tilastokirjan kolmeen tällaiseen isompaan kertauskorttiin, joista löytyy siis kaavoja, jakaumia ja muuta tärkeää nippelitietoa. Tosi käteviä kun ei viitsi/pysty avaamaan kirjaa, mutta nämä antavat kuitenkin enemmän informaatiota kuin esimerkiksi flash cardsit.



Flash cardseista. Olen aiemminkin tainnut esitellä näitä auringonkeltaisia flash cardsejani, mutta laitetaan nyt vielä kerran! Ihan huippu keino kaavojen ulkoa opetteluun ja kertaamiseen esim. iltaisin. Kortin toisella puolella lukee kaavan nimi tai käsite ja toisella puolella itse kaava ja mahdollisesti jotakin lisätietoa siitä. Esimerkiksi alla olevissa kuvissa korttien toisilla puolilla lukisi "Bayesin teoreema" ja "Spearmanin korrelaatiokerroin". Näyttääkö tutulta?


Omista muistiinpanoista. Alkuperäisenä ajatuksena oli tehdä enemmänkin tällaisia muistiinpanoja, mutta noihin kertauskortteihin ja flash cardseihin sai upotettua niin paljon asiaa, ettei sitten varsinaisille muistiinpanoille jäänyt enää tarvetta. Silloin syksyllä, kun ensimmäistä kertaa luin tilastokirjaa, tein kyllä muistiinpanoja ja nyt keväällä tyydyin vain lukemaan niitä uusien tekemisen sijasta. Alla olevassa kuvassa pieni SPSS-tulosteisiin liittyvä käsitelista.



Laskuista, laskuista ja laskuista. Mitäpä olisi tilastomatikka ilman laskemista. Kuluneella viikolla laskin pääni kipeäksi ja aivoni matikkaähkyyn. Noita korrelaatiokertoimia tai regressiokertoimia ei tosiaankaan ole kovinkaan herkkua laskea nelilaskimella, vieläpä kun holopulkin tehtävien aineistot ovat niin pirun isoja. Satuin myös löytämään netin syövereistä sitä kauan kaivattua lisälaskettavaa. Laskurutiini tuntuu nyt olevan kunnossa, ja artikkelien lomassa tyydyn vain ylläpitämään sitä.


Tällaista mulla! Löytyykö teiltä samanlaisia juttuja, tai onko teillä jokin ihan oma juttu kertaamiseen? Tänään on muuten tasan kuukausi pääsykokeisiin. Todellisen loppukirin paikka. Nyt kuitenkin suljen koneen, rauhoitan loppuillan ja jään odottamaan huomista. Siis huomista! Omg.

Kommentit

  1. Mulla on ihan samanlaiset alleviivaustussit :D! Sä oot kyllä tehnyt niin paljon kaikenlaista! Itselläni on vain flash cardien lisäksi tylsiä vihkomuistiinpanoja hirveän käsialan kera. Niin, ja onhan mulla se Quizlet.

    Eilen illalla vilkaisin Helsingin yliopiston sivuilta vanhoja psykan pääsykokeita ja eivät ne näyttänytkään kamalilta: yhdessä tehtävässä piti muun muassa tietää vain oikea kaava 95% luottamusväliin monien kaavojen joukosta - ei paha. Sitten siellä oli hyvin yksinkertaisia todennäköisyysjakaumalaskuja. Artikkeleista taisikin olla vain monivalintaa.

    Harmi, kun ei mistään löydy sitä pisterajaa, jolla esim. viime vuonna olisi päässyt sisään. Kyllähän siellä sen skaalatun pisteytyksen pisteraja löytyy, mutta tarkoitan ihan niitä raakapisteitä.

    Tiedätkö, onko siinä Pänttää-sovelluksessa Joensuun psykaan liittyviä kysymyksiä/materiaalia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mullakin tuolla hirveällä käsialalla tehtyjä merkintöjä, heh... pääasia että itse saa selvää!

      Viimeaikoina noissa yhteisvalinnnan kokeissa on tilastonkin osalta ollut kivasti monivalintaa: vähän pisteitä on saattanut saada vain oikean kaavan merkitsemisestä vastauslomakkeeseen :D toisaalta taas vuonna 2014 kokeessa oli ollut ihan killeri aineistopohjainen tehtävä, jonka kanssa pähkäilemiseen mulla meni ikuisuus! Toivotaan että tänä vuonna koe olisi sellainen, että siitä selviäisi hengissä.

      Ja joo, en kanssa ole löytänyt noita raakapisteitä mistään. Ei auta muu kuin tehdä parhaansa ja toivoa että se riittäisi.

      Pänttää-sovellus keskittyy ilmeisesti vain psykan yhteisvalintaan (oikiksen ja kasvatustieteellisen lisäksi), eli suoranaisesti ei taida Joensuun psykaan liittyviä kysymyksiä olla. Tokihan tilastomatikka on tilastomatikkaa kirjasta huolimatta, mutta kun kokeessa pitää silti vastata niitten pääsykoevaatimuksien osalta niin en tiedä viitsiikö tuota suositella muille kuin yhteisvalinnassa hakeville.

      Poista
  2. Jännitys tiivistyy, reilu tunti enään!! Oot kyllä tehny paljon kaikkea matikan kanssa. Ite oon vaan lähinnä laskenut ja yrittänyt opetella kaavoja ulkoa kirjasta. Haen siis ykkösenä Turkuun ja kakkosena Helsinkiin. Vähän jännittää ne soveltuvuuskokeet jos sinne asti pääsen... Onnee artikkelien lukemiseen ja kokeeseen! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä sinullekin, ja eiköhän ne soveltuvuuskokeetkin hyvin mene. Miltä artikkelit vaikuttivat?

      Poista
    2. Tosi mielenkiiintosia aiheita mun mielestä! Suosikkini on tällä hetkellä ehkäpä se hermosoluartikkeli, tiiän kuitenkin aiheesta jonkun verran entuudestaankin. Ja oli kiva yllätys ettei niitä ollutkaan enempää kuin yhdeksän! :-D

      Poista
  3. Noniin, nyt on artikkelit julkaistu!

    Tässä nyt kun vilkaisin pikaisesti kaikkia artikkeleita ja niiden aiheita, niin huomaan, että neuropsykologia painottuu: melkein puolet artikkeleista omaavat neuropsykologisen näkökulman.

    Varmasti pitää opetella hyvin yksityiskohtaisesti artikkelit. Harmi, kun itse en hae yhteisvalinnassa.

    Noh, taidampa jatkaa nyt Joensuun kokeisiin lukemista :P

    Tsemmpiä artikkeleiden läpikahlaamiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Artikkelit olivat kyllä hurjan positiivinen yllätys! Ei niitä ollut kuin yhdeksän ja luettavia sivujakin vaan about 100. Ehdin jo jännittää, tuleeko sieltä joku tappomäärä niitä artikkeleja mutta ei onneksi. Ei tässä mitään hätää ole!

      Oli myös kiva huomata, että pari artikkeleista oli samoja kuin Jyväskylään hakevilla, ja juuri niitä kahta lueskelin silloin kun Jyväskylän artikkelit julkaistiin :D hyvä näin! Lukusuunnitelma on valmis ja huomenna lähtee ensimmäisen artikkelin työstäminen. Pohdin pitkään sen välillä, käytänkö yhden artikkelin käsittelyyn kaksi vai kolme päivää, mutta päädyin helpompien kohdalla kahteen ja vaikeampien kohdalla kolmeen päivään. Toukokuussa jää sitten kolme kokonaista päivää pelkälle kertaamiselle, ja lisäksi "artikkelikokonaisuuden" jälkeen pidän yhden kokoavan kertauspäivän ennen kuin siirryn uuteen kokonaisuuteen.

      Hyvä fiilis!!!

      Poista

Lähetä kommentti