Puolivälin kahvihetki

Enpä olisi uskonut, että tulen olemaan kymmenen päivää lukusuunnitelmaani edellä — aikataulutin sen kuitenkin melkoisen tiukaksi. Mutta tässä sitä sittenkin ollaan, kaikki artikkelit kertaalleen opiskeltuina ja aivot täynnä uusia synaptisia yhteyksiä tapahtuneen oppimisen myötä. Tarkoitukseni oli pitää useampikin tällainen metakognitio-kahvihetki kunkin artikkeliryhmän opiskelun välissä, mutta motivaatio ja kiinnostus artikkeleita kohtaan vei voiton, ja halusin kahmia tietoa lisää heti edellisen artikkelin sisällöt opittuani. Eikä se nyt jälkikäteen tuntunut olevan lainkaan hassumpi tapa, sillä kuten sanoin, aivoni ovat täynnä uutta tietoa ja koen jopa hallitsevani asiat jo tässäkin vaiheessa hyvin. 

Tässä tekstissä keskityn pohdiskelemaan omaa oppimistani, toimintaani, artikkelien sisältöjä sekä sitä, missä voisin vielä parantaa ja mitä asioita minun täytyy erityisesti keskittyä kertaamaan. Koska kertaus on oppimisen kannalta erityisen tärkeää (kai vielä muistatte Ebbinghausin unohtamiskäyrän lukion kursseilta?!), olen enemmän kuin iloinen siitä, että minulle jäi kertaamiseen aikaa kaksi viikkoa alkuperäisen viiden päivän sijaan. Nyt lähes puolivälissä on kuitenkin hyvä istua alas kahvikupin kanssa, ja oikeasti miettiä tätä koko haku- ja pääsykoeprosessia.



Artikkelien määrä oli iloisempaakin suurempi yllätys. Olin varautunut tuplasti isompaan määrään ja ajatellut, että tänä vuonna pääsykokeisiin lukemisessa todellakin testattaisiin sitä, miten hakijat kykenevät handlaamaan niin suurta tietomäärää niin lyhyessä ajassa. Vaan vielä mitä! Pääsykokeen laatijat olivatkin tänä vuonna kivoja setiä ja tätejä, ja jokaista artikkelia kohden olisi voinut käytännössä käyttää kolme kokonaista opiskelupäivää. Niin minäkin aluksi ajattelin käyttää, mutta artikkelien sisällöt osoittivat, ettei minulla mene niiden haltuunottamiseen kuin korkeintaan kaksi päivää. 

Mitä mieltä sitten olin artikkelien sisällöistä, kun ne ensi kertaa näin? Printatessani artikkeleita ulos huomasin, että monessa artikkelissa toistui psykoterapioiden tai neuropsykologian näkökulma. Tyypillisten ennakkoajatusten mukaisesti psykoterapia-artikkelit aiheuttivat "plääh"-reaktion ja neuropsyka-artikkelit viriävän kiinnostuksen ja uteliaisuuden. Loppujen lopuksi artikkeleihin tutustuessa yksikään niistä ei varsinaisesti ollut tylsä: toisissa vain oli enemmän asiaa kuin toisissa, ja toiset vastasivat enemmän omia kiinnostuksenkohteitani kuin toiset. Silti tartuin jokaiseen artikkeliin valtavan motivoituneena ja uteliaana siitä, mitä uutta tulenkaan kyseisen artikkelin myötä oppimaan.

Erityisen helpoilta ja yksinkertaisilta tuntuivat artikkelit aikaansaamattomuudesta, psykoterapioiden kehittämisestä, hermosolujen viestinnästä sekä heikkoon sähkövirtaan perustuvista stimulaatiomenetelmistä. Hieman enemmän työskentelyaikaa vaativat artikkelit työuupuneiden ryhmäpsykoterapeuttisista interventioista, meditaation neuropsykologiasta sekä MAAS-mittarin psykometrisestä rakenteesta. Eniten muistettavaa ja kerrattavaa on puolestaan psykoosinuorten psykoterapiat -artikkelissa ja neuropsykologisen kuntoutuksen vaikuttavuus -artikkelissa.

Mielestäni artikkeleissa oli harmillisen vähän tilastomatikkaan linkittyviä taulukoita ja kuvaajia. Erityisesti työuupumusartikkelin kuvaajat pyrin painamaan mieleen hyvin, sillä ne olivat artikkeleissa esiintyneistä kuvaajista eniten informaatiota sisältäviä. Esiintyihän aikaansaamattomuusartikkelissakin eksponenttifunktion käyrä, mutta muuten se ei ollut sisällöltään kovinkaan asiapitoinen. Artikkeleissa esiintyneet taulukot olivat lähinnä korrelaatiomatriiseja, ja mahtuipa mukaan pari lineaarisen regressioanalyysin selityskerrointa kuvaavaa taulukkoakin. Mm. työuupumusartikkelissa ja MAAS-mittariartikkelissa esiintyi taulukoita, jotka sisälsivät paljon keskihajontoja ja keskiarvoja, mutta sisällöltään ne eivät olleet muutoin kovinkaan informatiivisia. Niistä opettelin ainoastaan päälinjat, en todellakaan yksittäisiä lukuarvoja. 

Katsausartikkeleista pykoosiartikkelissa ja neuropsykologisen kuntoutuksen vaikuttavuus -artikkelissa esiintyi liitetaulukoita, joissa artikkelien tekstisisältö oltiin tiivistetty yksinkertaisempaan muotoon. Ne olivat kätevä väline tiedon jäsentämiseen, ja tulen myöhemmin varmasti hyödyntämään niitä kertaamisessa paljon. Kaikkea ei pääsykokeentekijätkään voi olettaa osaavan, mutta erityisesti merkittävät ja poikkeavat tulokset tulee mielestäni osata hyvin. Työuupumusartikkelissa esiteltiin tekstissä myös ryhmän sisäisen efektikoon sekä ryhmien välisen korjatun efektikoon laskutekniikat, jotka luonnollisesti opettelin ja muutin kaavamaiseen muotoon.

Lukiessani artikkeleita ihmettelin niiden kovin löyhää sidonnaisuutta toisiinsa. Vaikka artikkelit pystyikin jakamaan kolmeen ryhmään, ei ryhmien sisällä artikkelien välillä ollut kovinkaan paljon yhteneväisyyttä. Toki edellisen artikkelin asiat tukivat seuraavan artikkelin asioita, ja monessa artikkelissa toistui esimerkiksi viisi suurta persoonallisuudenpiirrettä tai joitakin samoja aivoalueita. Riemukseni sain huomata, että viimeiseksi lukemassani stimulaatiomenetelmäartikkelissa toistui monia sellaisia käsitteitä ja asioita, jotka olivat tulleet tutuiksi edellisten artikkelien myötä (esim. bottom up -mekanismi, AVH-, aivovamma- ja AT-potilaat, parietaalialueet). Jos olisin lukenut ko. artikkelin ensimmäisenä, olisin saanut pysähtyä melkoisen moneen kohtaan pohtimaan, mitähän tämä ja tuokin nyt on tarkoittavinaan. Hyvä minä.

Mikä sitten on toimintasuunnitelmani tulevalle kahdelle viikolle? Sitä en ole vielä liiemmin miettinyt, mutta teen sen... tättärätäää, nyt! Alla mainittujen asioiden lisäksi teen kaikkiin artikkeleihin käsitelistan vieraammista ja oleellisimmista käsitteistä. Kunhan pääsen matkustamaan pääsykokeen aikaiseen majoituspaikkaani nyt ennen vappua, aion vuorata kämpän seinät myös erinäisillä post it -lapuilla ja pikkumuistutuksilla. Värikäs post it -tapetti on nyt pääsykokeiden aikaan in, haha!

Aikaansaamattomuus (Inkinen ym.)
- tiivistelmä
- ylläpitoa

Psykoterapia-artikkelit

Psykoosinuoret (Gergov ym.)
- flashcardit myös "psykoosiosiosta"
- käsitekartta
- kokoava teksti psykoterapiamuodoista ja tutkijoista
- tutkimustulosten tiivistelmä

Työuupumus (Kähönen ym.)
- käytettyjen mittarien tarkentaminen
- kaaviot artikkelin kuvaajista ja taulukoista
- tutkimustulosten tiivistelmä

Psykoterapioiden kehittäminen (Aulankoski)
- tiivistelmä
- ylläpitoa

Neuropsyka / tietoinen läsnäolo 

Neuropsykologinen kuntoutus (Nukari ym.)
- käsitekartta
- lisää flashcardeja
- tutkimustulosten tiivistelmä

Meditaation neuropsykologiaa (Luukkainen-Markkula)
- aivoalueiden kertaus
- kuva aivoalueista (broadmann areas)

MAAS-mittari (Naukkarinen ym.)
- korrelaatioiden opettelu
- käytettyjen mittarien tarkentaminen

Neurobiologia / sähköstimulaatio

Hermosolujen viestintä (Kaila)
- tiivistelmä
- kuva hermosolusta/synapsin toiminnasta

Sähköstimulaatiomenetelmät (Kotilainen ym.)
- tiivistelmä
- ylläpitoa

Matikan osalta minun täytyy askarrella lisää flashcardeja ja kertailla kaavoja ahkerasti. Lisäksi voisin parina päivänä ennen koetta laskea viimeisimpien pääsykokeiden matikkaosiot uudestaan (neljännen kerran...) sekä valita laskettavaksi pari lisämateriaalin tehtävää ja Holopulkista pari tehtävää per kappale. Muistinvirkistykseksi olisi myös hyvä lukea Holopulkki kannesta kanteen vielä kerran, ja vaikka iltasaduksi lukaista kerran läpi myös tuo tutkimustyöopas. Siitäkin täytynee tehdä flashcardit! Mulla on vino pino vihreitä kortteja tyhjinä artikkelien vähyyden takia, joten täytyisi keksiä jokin kiva muistipeli tai muu keino hyödyntää myös ne. Hei, nyt keksin. Teen niihin itselleni kysymyksiä artikkeleista!

Kahvi loppui jo ensimmäisen kappaleen kirjoittamisen jälkeen, mutta asia ei vieläkään. Lukeminen on tuntunut jotenkin erityisen mukavalta enkä ainakaan vielä ole osannut kokea stressin hiventäkään tulevan koitoksen suhteen. Ensimmäistä kertaa minulla on sellainen tunne, että sisäänpääsy voisi ihan oikeasti olla mahdollista. Heti kyseisen tunteen jälkeen superego kuitenkin heristää sormea ja muistuttaa, että minulla on lähes 2000 kilpailijaa, ei sovi ylpistyä liikaa. Näinä hetkinä minun on palattava lukemaan artikkelien julkaisupäivänä kirjoittamaani tavoitelappua, jossa olen ruotinut haaveideni ja tavoitteideni syvimpää olemusta. Minun on vain luotettava itseeni ja nautittava tästä matkasta, johtipa se toivottuun lopputulokseen tai ei. Ainakin olen saanut syventää ymmärrystäni psykologiasta, ja olen matkallani taas yhden askeleen lähempänä päämäärääni, mieltä.

Halfway there, innolla eteenpäin!

Kommentit

  1. siis en voi muuta kuin ihailla tuota sinun motivaation määrää! Ajattelin, että jos itse en nyt pääse sisään, niin voisin itsekin aloittaa blogin ensi vuonna. Tuo muistiinpanojen tekeminen blogimuotoon varmasti jäsentää hyvin opittua tietoa: ei ole vain yksinkertaista lukemis-alleviivaus -tekniikkaa :)

    Itsekin todella usein pohdin omaa oppimistani: esimerkiksi aloitin aluksi alleviivauksien tekemisen lyijykynällä, mutta heti kahden päivän jälkeen tajusin, että ei se auta yhtään - siirryin sitten värillisiin alleviivaustusseihin, ja ne toimivat loistavasti!

    Tiedätkö jo, mitä sivuaineita haluaisit lukea yliopistossa? Itse varmasti otan tuon oikeuspsykologian, mikä onkin Joensuun erikoisuus.

    VastaaPoista
  2. Oi, suosittelen blogia ja suosittelen sitä siinäkin tapauksessa, jos/kun pääsetkin sisään! Psykologia-aiheisia blogeja ei koskaan ole liikaa. Mulle tää toimii erinomaisena kertaamisen välineenä juuri siksi, että joutuu oikeasti pohtimaan miten sen asian ilmaisisi omin sanoin ja ymmärrettävästi. Lisäksi oon melkoisen visuaalinen oppija, joten mulle on myös tärkeää korostaa sanoja tietyillä väreillä ja jakaa asioita selkeisiin kappaleisiin jne.

    Ja kyllä, metakognitio kunniaan! Toi oikeuspsyka olisi tavattoman mielenkiintoista, mutta tietysti hankalampaa opiskella sitä eri yliopiston opiskelijana. Mua kiinnostaa myös erityispedagogiikka, logopedia (mutta en oo varma voiko sitä opiskella sivuaineena, luulisi nyt ainakin), sit ihan aineenopettajan pätevyyksien lukeminen tai ehkäpä työ- ja organisaatiopsyka mitä tampereella painotetaankin. Mutta joo, eipä näitä oo silleen tarkemmin tullu vielä mietittyä!

    VastaaPoista
  3. Haitko myös muihin yhteishaussa olleisiin yliopistoihin vai vaan Treelle? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hain vain Tampereelle, koska mun elämäntilanne on sellainen että ainoastaan sinne muuttaminen on mahdollista. Jos olisin hakenut myös muihin yhteisvalinnan yliopistoihin, olisin saattanut joutua ikävään tilanteeseen eli saada opiskelupaikan niistä, ja joutunut pohtimaan ottaisinko paikan vastaan vai jättäisinkö vastaanottamatta ja menettäisin oikeudet tukiin. Tällä ratkaisulla minimoin riskit edelliseen ja samalla mahdollisuudet sisäänpääsyyn psykologian laitokseen, hah :D

      Poista
  4. Enää kaksi viikkoa jäljellä Tampereen kokeeseen! Itselläni on vielä melkein 4 viikkoa aikaa päntätä. Ensi viikolla minulla alkaakin superkertaus ja esseeiden harjoitteleminen.

    Toivon syvästi, että en hermoile liikaa. Esimerkiksi päivää ennen psykologian YO-koetta jännitin erittäin paljon, ja nyt toivon, että en saisi hermoromahdusta ennen pääsykoetta. Pulssini keskiarvo on varmaan 800 neljän tunnin mittaisella junamatkalla Joensuuhun :P.

    Nyt vaan niin paljon menestystä ja onnea kokeeseen! Ja tule tänne heti kertomaan, että kuinka meni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin meinasi stressitasot nousta jo turhan korkealle (heräsin mm. yöllä paniikkikohtauksen omaiseen), mutta nyt on taas kaikki kunnossa ja intoa lukemiseen riittää edelleen! Hurjan nopeasti kyllä aika mennyt, tosiaan enää muutama hassu päivä aikaa lukea. Huh!

      Ennen pääsykoetta kannattaa vaan tehdä sellaisia juttuja, mitkä saa mielen rentoutuneeksi: kuunnella musiikkia, syödä suklaata, urheilla, mitä ikinä se onkaan! Itse en aio enää maanantaina lukea (koe tiistaina), vaan keskityn juurikin enemmän mielen rauhouttamiseen!

      Poista
  5. Heippahei! Kivaa löytää tällainen psykablogi. Olen itse hakemassa toista kertaa yhteisvalinnassa Turkuun, viime vuonna pääsin soveltuvuuskokeisiin mutta niistähän se sitten jäi kiinni. Toivotaan että olisi parempi onni tällä kertaa. Ainakin nyt kun on saanut jo kerran kokemusta koko hakuprosessista olen jotenkin paljon itsevarmemmalla asenteella liikenteessä!

    Opiskelin pari vuotta "väärää alaa", sitten psykologia alkoi kiehtomaan yhä enemmän ja enemmän ja nyt olen kyllä tehnyt paljon hommia tämän tavoitteen eteen. Kyllä harmittaa jos ei tälläkään kertaa nappaa, niin paljon tässä on kuitenkin jo kiinni.

    Tekstiesi perusteella olet selkeästi motivoitunut ja tiedät mitä haluat! Ei muuta kun paljon onnea kokeeseen, eihän tässä kohta ole enää kun viikko aikaa. Kauhistus! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, ja kiitos kommentistasi! Tuo alan vaihto on kai aika yleistäkin, mutta onneksi opiskeluille ei ole mitään aikarajaa joten omaa alaa ehtii etsimään rauhassa. Kurjaa kuulla, että soveltuvuuskokeet oli viime vuonna se este sisäänpääsyllesi, mutta uskon myös, että kokemus tuo lisää varmuutta ja tällä kertaa menet varmasti sisään että heilahtaa! Tsemppiä!

      Poista
  6. Melkoinen paniikki kyllä tulee kun lukee muiden valmistautujien juttuja... Tampereelle olen myös hakemassa, ekaa kertaa ja suoraan lukiosta. Haetko sinä siis ekaa kertaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei syytä paniikkiin! Kunhan itse tiedät missä mennään, niin hyvä juttu. Itsekin kilpailen enemmän itseäni kuin muita hakijoita vastaan, sillä eipä tässä oikein muuta voi kun tehdä oman parhaansa. Haen myös ekaa kertaa, ja suoraan lukiosta, eli samalla viivalla ollaan. Tsemppiä viimeisen viikon lukemiseen ja kokeisiin! Miltä artikkelit sun mielestä ovat vaikuttaneet?

      Poista
  7. Hei Tiia, ja kiitos kivasta blogista!

    On ollut hienoa seurata matkaasi kohti pääsykokeita, olen itsekin samassa veneessä. Paljon onnea tulevaan koitokseen, pian jo aika koittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun olet ollut matkassa mukana! Toden totta tässä on enää viikko matkaa jäljellä, hurjaa. Mitenköhän osaan sitten olla ilman lukemista ja kaikkea tätä pääsykoeinnostusta, kun viimeiset kuukaudet elämäni sisältö on kuitenkin pääosin koostunut tästä. Nyt kuitenkin nautitaan viimeisistä hetkistä artikkelien parissa, eikös!

      Poista

Lähetä kommentti